'Regering doet geen reet'

Bijna 25.000 mensen op de been bij klimaatmars in Brussel

10 oktober 2021 16:20
Klimaatdemonstranten in Brussel. Beeld © AFP

In het centrum van Brussel lopen duizenden mensen een klimaatmars. Het is een initiatief van de Klimaatcoalitie, waar ruim 80 organisaties zich bij aan hebben gesloten. Ze willen dat er snel meer actie voor het klimaat wordt ondernomen.

Uit de eerste telling van de politie blijkt dat er bijna 25.000 mensen op de been zijn. De organisatoren denken dat er 70.000 demonstranten op de been zijn, schrijven Belgische media.

De demonstratie wordt gehouden met het oog op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, die vanaf zondag 31 oktober tot en met 12 november in Glasgow plaatsvindt. 

'Urgentie was nooit zo hoog'

"De planeet is te heet, de regering doet geen reet", is een van de slogans die te horen is tijdens de mars. "De urgentie is nog nooit zo hoog geweest", zegt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie, tegen VRT. "De klimaatcrisis is genadeloos onze huiskamers binnengerold, denk aan de overstromingen deze zomer. De politiek staat ondertussen als ramptoerist te kijken en steekt absoluut niet genoeg de handen uit de mouwen."

Bekijk ook: Elizabeth (11) overtuigde haar hele gezin klimaatactivist te worden

"Ik ga nooit meer naar de McDonald's, ook niet voor een ijsje." Elizabeth heeft er geen problemen mee hamburgers te laten staan. Ze doet het immers om haar generatie een 'mooie toekomst' te geven.

De demonstratie is de eerste grote klimaatmars in België sinds het begin van de coronacrisis. De mars eindigt later vanmiddag in het Brusselse Jubelpark. Daar zullen onder meer vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie en slachtoffers van de recente overstromingen in België toespraken geven.

Klimaatcoalitie

De klimaatmars is georganiseerd door de Klimaatcoalitie, waarin onder meer milieubewegingen, vakbonden, jeugdorganisaties en landbouworganisaties zich verenigd hebben. Ook Belgische politieke partijen, waaronder Groen, Ecolo, PS, Vooruit en PVDA, hebben hun achterbannen opgeroepen om deel te nemen aan de mars.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren vanwege klimaatcrisis angstig voor toekomst: 'Ik voel mij machteloos'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore