Nieuwe stroom

Metershoge lavabrokstukken verwoesten gebouwen op La Palma

10 oktober 2021 15:32 Aangepast: 10 oktober 2021 15:39
Metershoge lava stroomt uit de Cumbre Vieja. Beeld © AFP

Op La Palma, één van de Canarische Eilanden, zijn nieuwe lavastromen ontstaan. Een deel van de vulkaan Cumbre Vieja heeft het gisteren begeven, waardoor een nieuwe lavastroom op gang kwam.

Deze stroom is op sommige plekken zo hoog als een gebouw van drie verdiepingen hoog, meldt het Spaanse Instituut voor Geologie en Mijnbouw. De nieuwe lavastroom kon ontstaan, nadat gisteren het noordelijke gedeelte van de krater het begaf. De lava stroomde richting het dorp Todoque. Deze plaats was al geëvacueerd, en de stroom verwoestte de laatste gebouwen die nog overeind stonden. 

Honderden huizen verwoest

Sinds het begin van de uitbarsting zijn honderden huizen opgeslokt door kokendheet magma, en de vulkaan blijft maar spuwen. 

Ongeveer zestig keer per jaar is er een vulkaanuitbarsting, maar hoe ontstaan die eigenlijk? Dat leggen we uit in onderstaande deze video.

Er ontstond gisteren een aswolk van ongeveer 3,5 kilometer hoogte bij de vulkaan. Daarnaast waren bliksemschichten te zien. Deze elektrische lading zou ontstaan zijn door asdeeltjes die op elkaar botsen.

Sinds het begin van de uitbarsting op 19 september zijn door de lavastromen bijna 1200 gebouwen en ruim 150 hectare landbouwgrond verwoest op het Canarische eiland. De schade wordt geschat op zo'n 400 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prachtige foto van vulkaanlucht boven La Palma, maar wat zien we eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore