Ga naar de inhoud
Facebook zou zorgen voor polarisatie

Facebook-topman Zuckerberg: beweringen klokkenluider 'slaan nergens op'

Topman Mark Zuckerberg van Facebook, tijdens een hoorzitting vorig jaar. Beeld © Getty

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft gereageerd op de beschuldiging van een klokkenluider dat het bedrijf Facebook winst belangrijker vindt dan het tegengaan van desinformatie en haatdragende berichten. "Veel van die beweringen slaan nergens op", schrijft hij in een post op zijn eigen platform.

Facebook, dat maandagavond kampte met een megastoring en zeven uur lang onbereikbaar was, stond diezelfde dag onder vuur om een hele andere reden. Er was kritiek door een oud-medewerker.

Hoe
Lees ook:
Hoe een fout bij een update leidde tot een megastoring bij Facebook

Volgens deze 37-jarige Frances Haugen grijpt Facebook in veel gevallen niet in tegen desinformatie en haatdragende berichten, omdat die zorgen voor meer gebruikers en meer interactie op het platform. Door niet op te treden, draagt Facebook volgens haar bij aan verdeeldheid in de maatschappij.

Zuckerberg is het niet eens met die kritiek. Volgens hem hecht het bedrijf juist wel belang aan zaken als veiligheid en geestelijke gezondheid. Hij verwijst naar de onderzoeken die Facebook laat uitvoeren naar deze thema's. Ook schrijft hij dat dat er juist meer mensen in dienst zijn genomen die zich bezighouden om schadelijke berichten te bestrijden.

De oud-medewerker geeft volgens hem een verkeerde voorstelling van zaken. "De meesten van ons zullen het valse beeld niet herkennen."

Klokkenluider:
Lees ook:
Klokkenluider: Facebook verkiest keer op keer winst boven veiligheid

Polarisatie in de VS

Dat sociale media zouden zorgen voor polarisatie in de VS, daar zet Zuckerberg ook vraagtekens bij. In andere landen waar sociale media intensief worden gebruikt, neemt de polarisatie niet toe, zo stelt de Facebook-topman.

"De kern van deze beschuldigingen is het idee dat we winst belangrijker vinden dan veiligheid en gezondheid. Dat is gewoon niet waar."

Het argument dat Facebook opzettelijk inhoud laat zien die mensen boos maakt om meer winst te maken, noemt Zuckerberg verder 'zeer onlogisch'. "We verdienen geld met advertenties en adverteerders vertellen ons consequent dat ze niet willen dat hun advertenties naast schadelijke of boze inhoud komen te staan."