Maatregelen

Grote zorgen in Europa over alsmaar stijgende energieprijzen

05 oktober 2021 20:17 Aangepast: 05 oktober 2021 22:08
Demissionair premier Rutte vandaag in Slovenië. Beeld © AFP

Europa maakt zich grote zorgen over de steeds verder stijgende energieprijzen. Tijden een diner van EU-leiders in de Sloveense plaats Kranj staat het onderwerp hoog op het menu. "Eerst moet je kijken wat landen zelf kunnen doen", zegt demissionair premier Rutte.

"Misschien kun je daarna nog een aantal dingen Europees aanpakken, maar daar zou ik niet mee willen beginnen", vervolgt Rutte. Hij vindt dat de Europese Commissie eerst in kaart moet brengen wat er misgaat in de Europese markt, en waarom de prijzen zo stijgen. "Dat moet stap één zijn." 

Record na record

De prijzen voor gas en elektriciteit gaan de laatste tijd hard omhoog. De gasprijs breekt record na record. Dat raakt burgers direct en hard in de portemonnee. Ook bedrijven gaan gebukt onder de oplopende kosten voor energie. Het dreigt het herstel na corona een flinke knauw te geven. 

Verschillende EU-landen hebben al maatregelen genomen om de prijsstijgingen te beteugelen, door net als Nederland de belasting te verlagen. Frankrijk gaat nog een stap verder en heeft de gas- en elektriciteitsprijs bevroren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gasprijzen stijgen tot 50 procent: wat te doen met je contract?

Volgens premier Castex was dit nodig omdat prijzen komende maanden mogelijk nog met 30 procent zouden kunnen stijgen. De Italiaanse regering waarschuwde onlangs ook al dat prijzen voor gas en elektriciteit nog tientallen procenten kunnen stijgen. 

Gezamenlijke actie

De Europese Commissie werkt aan een 'gereedschapskist' met maatregelen die kunnen worden genomen om de prijsstijgingen te drukken. Vooral vanuit zuidelijke Europese hoofdsteden wordt aangedrongen op gezamenlijke actie. 

"Sommige voorstellen gaan wat verder dan andere", zegt Rutte. Frankrijk en Spanje pleitten gisteren bijvoorbeeld voor aanleg van een grotere strategische Europese gasvoorraad. "Misschien moet je een aantal dingen Europees aanpakken, maar ik zou daar nu niet mee willen beginnen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gasprijzen gaan door het dak: 'Bizar, en dan moet de winter nog komen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore