Vaccintoerisme

Liever Pfizer dan Spoetnik: Russen op vaccintrip naar buitenland

05 oktober 2021 14:24 Aangepast: 25 oktober 2021 11:25
Deze persoon heeft zojuist het Spoetnik-vaccin gekregen. Beeld © ANP

Reizen naar het buitenland is weer een stuk gemakkelijker geworden; al helemaal als je gevaccineerd bent. Maar voor de Russen ligt dat anders: wie het Spoetnikvaccin heeft gekregen, wordt in veel landen alsnog niet zomaar toegelaten. Dus proberen Russen op verschillende manieren een westers vaccin te bemachtigen.

In Rusland zijn momenteel alleen binnenlands geproduceerde vaccins beschikbaar, zoals Spoetnik-V. ''De autoriteiten willen dat de eigen bevolking zich daarmee laat vaccineren. Toegeven aan westerse vaccins betekent gezichtsverlies'', vertelt Rusland-correspondent Eva Hartog.

Maar het Spoetnikvaccin is nog altijd niet goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO of het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Terwijl dat voor bijna alle westerse landen een voorwaarde is om erheen te mogen reizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO: wacht met extra prikken, vaccins hard nodig in armere landen

Volgens persbureau Reuters zorgt dat voor vaccintoerisme: Russische reisorganisaties bieden tripjes aan naar landen waar Russen wel heen kunnen reizen, om zich daar te laten inenten met een vaccin naar keuze. De meeste reizen gaan naar Servië, maar ook bijvoorbeeld Duitsland is een optie. De prijzen van zo'n prikvakantie liggen variëren van 600 tot 850 euro.

Hartog: ''De meeste Russen kunnen dat niet betalen. Dus gaat het om een kleine groep rijkere Russen en expats, die ook voor de pandemie al banden hadden met Europa of het Westen. Bijvoorbeeld omdat ze daar familie hebben.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet gevaccineerd? Dit verandert er vanaf 1 oktober als je op vakantie wil

Maar een geldig vaccinatiebewijs is niet de enige reden dat Russen liever met een westers vaccin worden geprikt. ''Rusland was een van de snelste landen ter wereld die met een vaccin kwam. Ineens was het Spoetnikvaccin klaar, terwijl de derde testfase nog niet eens was afgerond. Dat zorgde voor wantrouwen'', zegt Hartog.

''De Russische overheid was allesbehalve transparant als het over dat vaccin ging. Dus voelde het voor veel mensen als een geopolitieke beslissing in plaats van een wetenschappelijke: ze wilden waarschijnlijk gewoon het eerste land met een vaccin zijn'', zegt Hartog.

Diep wantrouwen

Maar zelfs daarvoor heerste er al veel scepsis onder de Russische bevolking. Hartog: ''Voormalige Sovjetlanden hebben om historische redenen weinig vertrouwen in hun overheid. Dat wantrouwen zit zó diep, dat is er nog altijd. Dus ook al lang voor de coronapandemie.''

Volgens Hartog willen de meeste Russen zich dan ook liever helemaal niet vaccineren. Slechts 33 procent heeft een eerste prik gehad. Terwijl er genoeg vaccins beschikbaar zijn.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiekloof tussen Oost- en West-Europa: 'Wantrouwen zit heel diep'

Wat volgens Hartog ook een rol speelt, is dat gezondheid voor Russen extreem belangrijk is. ''Daar steken ze veel tijd en aandacht in. Artsen worden bedachtzaam uitgekozen, mensen lopen echt niet zomaar een ziekenhuis binnen. De voorkeur gaat vaak uit naar een arts die door vrienden of kennissen is aangeraden.''

Onbetrouwbare coronacijfers

Volgens officiële bronnen sterven in Rusland dagelijks zo'n 850 mensen door corona. ''Maar je kan ervan uitgaan dat de echte cijfers veel hoger liggen'', zegt Hartog. ''Op elke manier mogelijk wordt geprobeerd om een meer rooskleurig beeld te schetsen dan de daadwerkelijke situatie. Dat gebeurt op elk niveau: door de overheid, maar ook door artsen zelf.''

Mogelijk wordt het binnenkort toch mogelijk om in eigen land een Pfizer of Modernaprik te halen. Volgens Russische media overweegt het Russische ministerie van Gezondheidszorg om buitenlandse vaccins te importeren. Maar die zouden in slechts een beperkt aantal privéklinieken in Moskou beschikbaar komen, waardoor ook dat waarschijnlijk alleen voor de rijkere Russen een geschikte optie zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore