Vooral jongens

330.000 kinderen slachtoffer seksueel misbruik Franse RK-kerk

05 oktober 2021 11:59 Aangepast: 05 oktober 2021 14:33

Sinds 1950 zijn in Frankrijk zo'n 330.000 kinderen en jongeren slachtoffer geworden van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. 216.000 van hen werden seksueel misbruikt door geestelijken, de overigen door mensen zonder officiële functie in de kerk. De meeste slachtoffers zijn jongens.

Dat blijkt uit een 2500 pagina's dik rapport van een onderzoekscommissie die drie jaar geleden werd aangesteld. Daarin staat ook dat het aantal daders binnen de kerk wordt geschat op 2900 tot 3200. 

Probleem bestaat nog steeds

Het kerkelijk misbruik vormt 4 procent van het totale geweld van dit type in de Franse samenleving in de periode 1950-2020. 80 procent van de slachtoffers in de kerk zijn jongens. In de Franse samenleving is dat net andersom: meisjes vormen 75 procent van de slachtoffers, jongens 25 procent.

Het hoofd van de onafhankelijke onderzoekscommissie, Jean-Marc Sauvé, zei tijdens een presentatie van de resultaten dat het probleem nog steeds bestaat. Hij uitte ook kritiek op de houding van de kerk. Die zou zich decennialang, tot zeker 2000, onverschillig hebben opgesteld tegenover de slachtoffers van het misbruik. Er was sprake van nalatigheid, zwijgen en een gebrek aan maatregelen tegen het misbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Paus schaft geheimhouding af rond zaken kindermisbruik

Paus: roei misbruik uit

De onderzoekscommissie werd eind 2018 opgericht door Franse bisschoppen die meer duidelijkheid wilden over het misbruik in eigen land en het vertrouwen van het publiek in de kerk wilden herstellen. 

In dat jaar zei paus Franciscus dat het seksueel misbruik binnen de kerk moest worden uitgeroeid. De commissie bestaat uit 22 leden. Het zijn onder anderen artsen, historici, sociologen en theologen. 

Aanbevelingen

Zij komen in hun rapport ook met een reeks aanbevelingen. Hoewel veel zaken zijn verjaard, pleiten zij onder meer voor een financiële tegemoetkoming voor de slachtoffers. De commissie heeft daarnaast het Openbaar Ministerie op de hoogste gesteld van een aantal misbruikzaken.

Ook de katholieke kerken van de Verenigde Staten, Ierland, Duitsland, Australië en Nederland hebben een dergelijk onderzoek naar seksueel misbruik uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zeven geestelijken Oud-Katholieke Kerk schuldig aan seksueel misbruik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore