Beurs Hongkong

Handel in aandelen vastgoedreus Evergrande stilgelegd

04 oktober 2021 04:23 Aangepast: 04 oktober 2021 04:34
Ter illustratie. Beeld © ANP

De handel in aandelen van Evergrande, de Chinese vastgoedreus die op omvallen staat, is vanochtend op de beurs in Hongkong stilgelegd. Een reden voor die beslissing werd niet gegeven, meldt persbureau Bloomberg.

Het stilleggen van de handel in aandelen komt volgens experts op het moment dat het financieel geplaagde Chinese bedrijf opnieuw een deel van een reusachtige schuld terug moet te betalen.

Miljardenschuld

Evergrande gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro. De dreiging van een faillissement van Evergrande houdt investeerders wereldwijd al geruime tijd in de ban. De waarde van de aandelen van het bedrijf zijn in het afgelopen jaar 80 procent gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese vastgoedreus Evergrande op omvallen: moet de Nederlandse belegger zich zorgen maken?

Moeten kleinere beleggers in Nederland zich zorgen maken over de projectontwikkelaar die om kan vallen? In dit artikel beantwoordt RTL Z daar vier vragen over.

Betalingsdeadline gemist

De problemen van Evergrande, waaronder het missen van een betalingsdeadline voor een obligatie twee weken geleden, krijgen nauwelijks aandacht in officiële Chinese media. Ook de regering in Beijing liet zich publiekelijk maar weinig uit over de situatie.

De handel in aandelen van de autoproductietak van de China Evergrande Group ging vanochtend wel gewoon door op de beurs in Hongkong. De handel in aandelen van de onroerend goed divisie van het bedrijf is wel stilgelegd.

Chinezen zijn boos en angstig nu het megabedrijf op omvallen staat, zoals te zien is in deze video: 

De financiële wereld houdt zijn hart vast. Eén van de grootste bedrijven van China, projectontwikkelaar Evergrande, staat op omvallen. Als dat gebeurt, kan dat wereldwijd gevolgen hebben. Correspondent Roland Smid in Shanghai legt uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore