Lars Vilks

Ondergedoken Zweedse cartoonist overleden bij verkeersongeluk

04 oktober 2021 01:16 Aangepast: 04 oktober 2021 09:14
Bij het verkeersongeluk kwamen drie mensen om het leven, onder wie de cartoonist. Beeld © ANP

De Zweedse cartoonist Lars Vilks (75) is gisteren om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Vilks zat al jaren ondergedoken en werd beveiligd nadat hij in 2007 een cartoon van de profeet Mohammed had gemaakt, die door mensen als aanstootgevend werd ervaren.

Het ongeluk gebeurde bij de Zweedse plaats Markaryd, in het zuiden van het land. Er kwamen volgens Zweedse media drie mensen om het leven, onder wie de cartoonist.

Aanrijding met politieauto

Een vrachtwagen zou tegen een politieauto aangereden zijn, waarin Vilks onder begeleiding van twee agenten vervoerd werd. De partner van Vilks bevestigt zijn dood aan Zweedse media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zweedse cartoonist duikt onder na aanslag Denemarken

Meerdere aanslagen

Vilks werd beschermd sinds hij in 2007 het hoofd van de profeet Mohammed tekende op het lijf van een hond. Er is meerdere keren een aanslag op zijn leven gepleegd en de cartoonist stond op de dodenlijst van Al-Qaeda. 

Zijn huis werd bijna in brand gestoken, hij overleefde een schietpartij in de Deense hoofdstad Kopenhagen en hij werd aangevallen door woedende moslims tijdens een toespraak over de vrijheid van meningsuiting in het Zweedse Uppsala.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cartoonist staat op dodenlijst Al-Qaeda

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore