Canarisch eiland

Vulkaanuitbarsting La Palma neemt toe, bijna 1000 gebouwen verwoest

03 oktober 2021 14:36
Lavastromen uit de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma. Beeld © ANP

Op La Palma, één van de Canarische Eilanden, neemt de activiteit van de vulkaan Cumbre Vieja toe. Gisteravond werd een piek gemeten in het aantal aardbevingen rond de vulkaan. Er vinden ook explosies plaats in de vulkaankrater.

Die explosies ontstaan door gasbellen in het magma. Bij de ontploffingen worden stukken steen gelanceerd, die op het eiland neerregenen. Vrijdag ontstond een nieuwe opening in de vulkaan, waardoor ook een nieuwe lavastroom ontstond.

De vulkaanuitbarsting heeft veel schade veroorzaakt op het eiland. Sinds het begin van de uitbarsting, op 19 september, zijn al 946 gebouwen verwoest door de lavastromen. Ook 30 kilometer aan wegen en een irrigatiesysteem voor de bananenplantages op het eiland raakten beschadigd.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vandaag 200 miljoen euro aan steun toegezegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vulkaanuitbarsting La Palma bedreigt het gele goud: 'Onze bananenplantages worden verzwolgen'

De helft van de economie van La Palma draait om de bananenoogst. Om de plantages te redden worden twee speciale ontziltingsinstallaties gebouwd op het eiland, die samen 6 miljoen liter zeewater per dag kunnen omzetten in drinkwater.

De lava stroomt ondertussen vanuit de vulkaan over een flink stuk van het eiland naar zee. Op dronebeelden van een Spaanse onderzoeksinstelling is te zien hoe de lava daar van een klif stroomt, afkoelt en een nieuw stuk land vormt:

Hoe een vulkaanuitbarsting als die op La Palma ontstaat, zie je in deze video: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore