Ga naar de inhoud
Geblokkeerd na bestorming

Trump eist via de rechter zijn Twitteraccount terug

Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse oud-president Trump wil weer toegang tot zijn account op Twitter. Om dat voor elkaar te krijgen is hij nu naar de rechter gestapt. Die zou het sociale netwerk moeten dwingen om de ban tegen hem op te heffen.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die Bloomberg in handen kreeg. Die zijn door zijn advocaten ingediend bij een rechtbank in Miami.

Twitter
Lees ook:
Twitter doet Trump permanent in de ban

Twitter sloot het account van Trump definitief op 9 januari, daags na de bestorming van het Capitool. "Na een grondige beoordeling van recente tweets van het @realDonaldTrump-account en de context eromheen, hebben we het account permanent opgeschort vanwege het risico op verdere aanzet tot geweld", schreef Twitter toen.

Trump claimt in deze zaak dat Twitter een mate van macht en controle heeft over de politiek in Amerika die 'onmetelijk, historisch gezien ongekend en uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat.'

Politieke druk

Voor Trump was Twitter een belangrijk platform om met zijn achterban te communiceren. De oud-president claimt ook dat Twitter hem alleen blokkeerde omdat 'zijn politieke vijanden in het Congres druk uitoefenden'.

Donald
Lees ook:
Donald Trump blijft voorlopig verbannen van Facebook en Instagram

Trump heeft de rechter in Florida gevraagd om Twitter tijdelijk te dwingen hem weer toegang te geven, terwijl een andere rechtszaak loopt. In juli sleepte hij Facebook, Google en Twitter voor de rechter in een zaak over vrijheid van meningsuiting.

Twitter wilde tegenover Bloomberg niet reageren op de rechtszaak, ook vertegenwoordigers van Trump waren niet bereikbaar voor commentaar.

Sinds het einde van zijn presidentschap woont Trump in Florida. Zo ziet zijn leven er sindsdien uit:

Het nieuwe leven van Trump: wonen in een super-de-luxe resort en golfen

02:44
Trump vult zijn dagen in het zonnige Florida met golfen en wonen in een luxe resort.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update