Door taliban

'Afghaanse tolken die voor Nederland werkten, voor rechtbank gedaagd'

01 oktober 2021 20:05 Aangepast: 02 oktober 2021 21:11
Gewapende taliban in Kabul. Beeld © AP

Afghaanse tolken die voor Nederland in Afghanistan hebben gewerkt, zijn door de taliban voor de rechtbank gedaagd. Dat schrijft de NOS, die foto's van de brieven heeft. Volgens de taliban kunnen ook familieleden van de tolken worden vervolgd, als de vertalers niet voor de rechter verschijnen.

De NOS heeft zo goed mogelijk geprobeerd te controleren of de brieven daadwerkelijk afkomstig zijn van de taliban. 'Alles wijst daarop', schrijft de omroep. Ook bij Nederlandse ministeries zouden de brieven als echt worden beschouwd.

Eén dag na publicatie ontkent de taliban het versturen van de dagvaardingen. Ahmadullah Wasiq schrijft op Twitter dat de berichtgeving onjuist is. Volgens Wasiq gaat het om propaganda. Hij schrijft dat het mogelijk is dat zulke verhalen worden bedacht in een poging het land te verlaten en asiel te regelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban gebruiken propaganda in hoop op internationale erkenning

Veel tolken zitten ondergedoken uit angst voor vervolging vanwege hun werk voor Nederlandse of andere buitenlandse missies.

Lijfstraffen en doodstraffen

De taliban sloegen direct na hun machtsovername een gematigde toon aan. Een woordvoerder van de islamitische beweging sprak over vrede, stabiliteit, vrije media en werkende en studerende vrouwen. Ook zouden tolken, of andere mensen die voor buitenlandse machthebbers hadden gewerkt, niet worden vervolgd.

Daar blijkt de afgelopen tijd weinig van. Zo mogen meisjes en vrouwen niet naar school en zijn lijfstraffen en doodstraffen weer ingevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzoenende toon taliban tijdens persconferentie: 'We willen vrede en stabiliteit'

Verraders

In één van de brieven die de NOS heeft ingezien en die begin vorige maand werd verstuurd aan de familie van een tolk die voor de Europese politiemissie in Afghanistan heeft gewerkt, staat dat hij ervan wordt verdacht als tolk te hebben gewerkt voor buitenlanders. Hij heeft 'hun oneerbare, verboden geld' ontvangen.

Daarin staat ook dat zijn familie wordt vervolgd, als hij niet komt opdagen. "Zij zullen zwaar gestraft worden als les voor andere verraders."

Wraak

In een andere brief schrijven de taliban dat een tolk verantwoordelijkheid draagt voor de dood van talibanstrijders. "We gaan wraak nemen. Als we jou zelf niet te pakken krijgen, dan zullen we met jouw naasten en familieleden afrekenen."

Tolken kosten ministers de kop

Het terughalen van Nederlanders én Afghaanse tolken die voor de Nederlandse missies hadden gewerkt, verliep zo chaotisch dat het twee weken geleden de kop kostte aan de ministers Kaag en Bijleveld. Vooral die laatste, CDA-minister Bijlveld, werd verantwoordelijk gehouden voor het niet snel genoeg terughalen van die tolken.

De Tweede Kamer drong al maanden aan op het snel naar Nederland halen van die groep. Maar Bijleveld maakte daar het afgelopen jaar ondanks dat aandringen, volgens een Kamermeerderheid niet genoeg haast mee. Toen het vliegveld van Kabul werd gesloten na de machtsovername door de taliban, waren niet alle tolken die de Nederlanders hadden ondersteund naar Nederland gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Demissionair minister Bijleveld stapt tóch op vanwege motie van afkeuring

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore