Nederzetting bronstijd

​​​​​​​3000 jaar oude gouden voorwerpen gevonden bij opgravingen in Oostenrijk

01 oktober 2021 18:22 Aangepast: 01 oktober 2021 19:56
De gouden voorwerpen die werden gevonden.

Bij archeologische opgravingen in Oostenrijk zijn 3000 jaar oude gouden voorwerpen ontdekt. Onder meer een gouden kom met een diameter van pakweg 12 centimeter werd aangetroffen in resten van een nederzetting uit de bronstijd, in de buurt van Ebreichsdorf dat ten zuiden van hoofdstad Wenen ligt.

Volgens archeologe Michaela Binder zou de kom destijds als handelsartikel uit Noord-Duitsland of Scandinavië kunnen zijn geïmporteerd, omdat daar soortgelijke exemplaren zijn teruggevonden. "Daarom zijn deze vondsten zo belangrijk", zegt ze tegen persbureau DPA.

Gouden bal

De nederzetting uit de late bronstijd, rond duizend voor Christus, werd ontdekt tijdens de aanleg van een spoorlijn. Volgens de Oostenrijkse federale spoorwegen (ÖBB), die de voorwerpen in Ebreichsdorf presenteerde nadat het werk was voltooid, zijn archeologische opgravingen bij dit soort grootschalige projecten verplicht.

Naast de kom is ook een bal van dunne gouden draden gevonden. Uit een analyse in het Natuurhistorisch Museum in Wenen komt naar voren dat het gaat om overblijfselen van een met goud geweven stof waarvan alleen het edelmetaal bewaard is gebleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schatkist met gouden munten valt uit muur tijdens renovatie Frans huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore