Gestolde lava

La Palma al 25 voetbalvelden groter door vulkaanuitbarsting

01 oktober 2021 01:53
Waar de lava bij La Palma in zee terechtkomt is witte stoom te zien. Beeld © ANP

Het Canarische eiland La Palma is in de afgelopen twee dagen 25 voetbalvelden groter geworden. Dat komt door gestolde lava die na een vulkaanuitbarsting eerder deze maand over het eiland de zee in stroomt. Ook zijn er al meer dan 800 gebouwen verwoest door de vulkaanuitbarsting.

Gisterochtend was La Palma al 10 hectare in oppervlakte gegroeid vanwege de stollende lava in de oceaan, gisteravond was het eiland 20 hectare groter geworden. Nog altijd stroomt er lava uit de vulkaan.

Giftige gassen

Bij contact tussen lava en zeewater ontstaat gesteente, ook kunnen er giftige gassen vrijkomen. Dat leidde eerder tot bezorgdheid over de veiligheid van mensen in het gebied. De autoriteiten gaven de inwoners van vier gemeenten opdracht om ramen en deuren gesloten te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM houdt zwavelwolk van Spaanse vulkaanuitbarsting in de gaten

De risico's voor omwonenden vielen vooralsnog mee. Een expert van het oceanografisch instituut van Spanje zei dat dampen door de harde wind snel richting zee worden geblazen.

Sterke zwavelgeur

De wind lijkt echter te draaien, waardoor de giftige gassen richting La Palma kunnen gaan. "Het is mogelijk dat er een sterke zwavelgeur hangt komende dagen", waarschuwt het instituut.

Eerder deze week bereikte de lava de zee. Op beelden was te zien hoe de witte stoom opstijgt waar de roodgloeiende massa de zee instroomt:

De Cumbre Vieja-vulkaan op het eiland voor de Marokkaanse kust barstte zo'n twee weken geleden uit. Het ging om de eerste eruptie in een halve eeuw. Er vielen geen slachtoffers, maar de materiële schade op het eiland is enorm en 6000 inwoners moesten hun huizen verlaten.

Vluchten hervat

Inmiddels zijn er zo'n 800 gebouwen verwoest door de lava, die een temperatuur heeft van ongeveer 1000 graden. Vluchten van en naar het eiland zijn inmiddels hervat, ondanks de nog altijd actieve vulkaan. Vanwege alle as moesten de vluchten gedurende enkele dagen geannuleerd worden.

Bekijk ook: zo ontstaat een vulkaanuitbarsting

Ongeveer zestig keer per jaar is er een vulkaanuitbarsting, maar hoe ontstaan die eigenlijk? Dat leggen we je uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore