Vulkaanuitbarsting La Palma

Vulkaanuitbarsting La Palma bedreigt het gele goud: 'Onze bananenplantages worden verzwolgen'

01 oktober 2021 07:58
Bananenboer brengt bananen in veiligheid voor de lava Beeld © ANP

De vulkaanuitbarsting op La Palma vormt een groot gevaar voor de belangrijke bananenindustrie. Bananenboeren haasten zich om de oogst van grote trossen in veiligheid te brengen. Niet alleen de lavastroom, maar ook de aswolken die de vulkaan uitspuwt vormen een bedreiging voor La Palma’s 'gele goud'.

"De bladeren en de vruchten van mijn planten zitten vol met as", vertelt bananenboer Hilario Batista aan de telefoon vanuit zijn huis op La Palma. Hoewel zijn bananenplantages niet op de weg liggen van de kokendhete lavastroom die woensdag de zee bereikte, ziet hij toch een groot deel van zijn oogst in het water vallen. "De vruchten gaan kapot door de asregen. Ik heb al 30 kilo as van mijn dak geveegd."

'Onmogelijk iedere dag te gaan'

"We proberen zoveel mogelijk te oogsten. Maar vanwege de veiligheid mogen we niet altijd naar de plantages toe. Gisteren is er nog een veld verzwolgen door de lava ", vertelt Elisa Martínez van bananenbedrijf Europlatano, dat velden heeft in het door de lavastroom getroffen gebied.

Boeren wiens plantages nog overeind staan kunnen de bananen nu vaak ook niet verzorgen. "Normaal gesproken gaan wij iedere dag, maar dat is nu onmogelijk door wegafzettingen", vertelt Martínez.

Lavastroom en bananenkassen op La Palma Lavastroom en bananenkassen op La Palma

Bananeneiland

La Palma staat bekend als La Isla Bonita, het mooie eiland, maar ook als het bananeneiland. Want na Tenerife heeft La Palma het grootste oppervlak aan bananenplantages van alle Canarische Eilanden De helft van de economie op het eiland draait dan ook op dit 'gele goud', en dertig procent van de banen is aan de sector gelinkt.

De gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja raken de bananenteelt hard: 1200 van de bijna 3000 hectare bananenplantages op La Palma zijn getroffen, stelt de Canarische vereniging van bananenproducenten Asprocan, die de voorlopige schade schat op 72 miljoen euro.

Boeren op La Palma plukken uit voorzorg bananen in afwachting van de lava Boeren op La Palma plukken uit voorzorg bananen in afwachting van de lava

Vulkaanas vernielt banaan

"Als de vulkaan doorgaat met spuwen en de lavastroom breder wordt, of er ontstaat een aftakking dan wordt de schade alleen maar groter. Elke dag telt", zegt Manuel Redondo, woordvoerder van de Canarische landbouw- en veeteelt vereniging Coag.

Een ware plaag is nu de gitzwarte vulkaanas op de bananenplanten, want die kan je er volgens Redondo niet zomaar afwassen. "De vrucht is erg fragiel. Als de as er in komt, dan gaat de vrucht bij het schoonmaken vaak kapot. Dat zie je als de banaan rijpt. De as fungeert als een soort mes".

Oproep in Spanje

De lavastroom loopt volgens Redondo door een van de belangrijkste bananengebieden van La Palma. De bananen staan veelal in kassen van plastic. Als die - en de daar opgeslagen bestrijdingsmiddelen- vlam vatten kunnen er giftige wolken ontstaan. 

Het grootste deel van de Canarische bananen wordt verkocht op het Spaanse vaste land. Op sociale media is een actie gestart om Spanjaarden aan te sporen Canarische bananen te kopen om zo de getroffen boeren op La Palma te ondersteunen.

Spanje heeft La Palma tot rampgebied uitgeroepen en trekt nu ruim 10 miljoen euro uit om de eilandbewoners bij te staan. Zesduizend van hen zijn geëvacueerd en meer dan achthonderd huizen zijn als gevolg van de vulkaanuitbarsting verwoest.

Alex Tieleman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore