Val van Kabul

Biden kreeg advies van hoge generaals om 2500 militairen in Afghanistan te laten

29 september 2021 17:24
Generaal Mark Milley, commandant der strijdkrachten, zei verrast te zijn door het snelle omvallen van de Afghaanse regering. Beeld © AFP

Twee hooggeplaatste generaals hebben de Amerikaanse president Joe Biden eerder dit jaar geadviseerd een troepenmacht van zo'n 2500 militairen in Afghanistan achter te laten.

Dat hebben zij gisteren onder ede verklaard tijdens een verhoor van een speciale onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat, melden Amerikaanse media, waaronder Politico.

De getuigenissen van de generaals Frank McKenzie en Mark Milley zijn in tegenspraak met uitspraken van de president in augustus in een interview met nieuwszender ABC. Daarin zei Biden dat hij zich niet kon herinneren dat hij op enig moment zo'n advies had gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Talibanleider: 'Lijfstraffen en executies zullen terugkeren in Afghanistan'

'Biden luisterde aandachtig'

Generaal McKenzie verklaarde dat hij rechtstreeks met Biden sprak over het advies om een paar duizend militairen op Afghaanse bodem te laten. "Ik was aanwezig toen die discussie plaatsvond en ik ben ervan overtuigd dat de president alle aanbevelingen heeft gehoord en er zeer aandachtig naar heeft geluisterd." Generaal Milley zei dat hij het eens was met die aanbeveling, maar wilde niet bevestigen dat Biden een 'valse verklaring' heeft gegeven.

Tijdens de chaotische terugtrekking uit Afghanistan kwamen dertien Amerikaanse militairen en zeker 169 Afghanen om het leven. Zij werden het slachtoffer van een zelfmoordaanslag bij het vliegveld van de hoofdstad Kabul. De aanslag werd later opgeëist door een lokale tak van terreurbeweging IS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kabinet stelde evacuatie personeel ambassade Kabul keer op keer uit'

Achtergebleven

Naar schatting honderd tot tweehonderd Amerikaanse burgers konden in de haast niet meer worden geëvacueerd uit Afghanistan. Dat gold ook voor veel medewerkers van andere westerse troepenmachten, onder wie tolken en hun families. 

Nederland wist tot 14 september in totaal 1897 mensen te evacueren uit het land. Volgens de laatste cijfers van de Nederlandse overheid zijn 459 Nederlanders en mensen met een Nederlandse verblijfsvergunning achtergebleven in Afghanistan, inclusief 'kerngezinsleden'.

De chaotische evacuatie leidde tot het opstappen van demissionair ministers Kaag en Bijleveld, die een motie van afkeuring kregen voor hun gebrekkige handelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore