Duitse verkiezingen

'Slechte verliezer' Laschet wil winnaar Scholz niet feliciteren: 'Hij geeft niet op'

29 september 2021 13:11 Aangepast: 29 september 2021 15:04
Laschet haalde voor de CDU/CSU het slechtste resultaat ooit. Beeld © EPA

Ondanks de historische nederlaag bij de Duitse verkiezingen geeft CDU/CSU-lijsttrekker Armin Laschet maar niet op. Hij hoopt via de achterdeur alsnog de nieuwe bondskanselier van Duitsland te worden, al zien de meeste Duitsers dat helemaal niet zitten. "De druk op Laschet is immens", zegt correspondent Jeroen Akkermans.

Drie dagen na de Bondsdagverkiezingen vertikt Laschet het nog altijd om publiekelijk zijn nederlaag te erkennen en heeft hij zijn tegenstander, SPD-leider Olaf Scholz, nog altijd niet gefeliciteerd.

"Laschet geeft niet op en houdt in het achterhoofd dat er nog steeds een kansje is dat hij zonder de SPD een coalitie kan smeden", zegt Akkermans vanuit Berlijn. "Hij wil op de achterbank blijven zitten, maar snapt inmiddels ook wel dat Scholz het stuur in handen heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SPD wint Duitse verkiezingen: 'Het wordt een ingewikkeld schaakspel'

Beste papieren

Scholz heeft de beste papieren om na zestien jaar de opvolger van Angela Merkel te worden. Zijn partij, de SPD, haalde iets meer stemmen (25,7 procent) dan de gecombineerde CDU/CSU van Laschet (24,1 procent). Door die nipte zege is het voor beide partijen mogelijk om een driepartijenregering te vormen met De Groenen en de liberale FDP.

Zo lang er nog hoop is voor Laschet, weigert hij de handdoek in de ring te gooien. Dat is opvallend: de CDU/CSU haalde nog nooit zo weinig stemmen. Vier jaar geleden haalde de partij bijna 33 procent, waarmee het nog ruimschoots de grootste was.

Bekijk ook: 'Wil kanselier worden, geen circusdirecteur'

Oerdegelijk, kleurloos en stabiel: Olaf Scholz is voor veel Duitsers de ideale opvolger van Angela Merkel.

Publieke opinie

En dus keert de publieke opinie zich tegen Laschet, die een slechte verliezer wordt genoemd. "De druk op Laschet is immens", zegt Akkermans: "Hij heeft de partij een historisch slechte verkiezingsuitslag bezorgd. Dan kun je eigenlijk niet anders dan zeggen: ik stop ermee. Maar hij zal zelf misschien ook denken: Merkel was ook niet populair toen zij aantrad."

In de peilingen, waar onze oosterburen gek op zijn, heeft nog slechts 27 procent van de bevolking vertrouwen in Laschet als een goede bondskanselier, tegenover 66 procent voor Scholz. Ook rommelt het binnen Laschets eigen partij CDU en heeft de leider van partnerpartij CSU, Markus Söder, gezegd dat de verkiezingsuitslag 'gerespecteerd' moet worden. Kortom: de SPD is eerst aan zet voor het vormen van een nieuwe regering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de Duitse verkiezingsuitslag ook voor ons zo belangrijk is

Toch heeft die formatie in Duitsland nog wel wat struikelblokken die moeten worden overwonnen. De SPD heeft de liberale FDP nodig, maar de twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om bijvoorbeeld het minimumloon en de staatsschuld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore