Klimaatverandering

Kunstwerk 'verdrinkende vrouw' trekt aandacht in Bilbao

29 september 2021 01:32 Aangepast: 29 september 2021 09:44
Het beeld werd vorige week midden in de nacht in de rivier geplaatst. Beeld © ANP

Bezoekers en bewoners van de Spaanse stad Bilbao worden sinds vorige week geconfronteerd met een opmerkelijk kunstwerk, geplaatst in de rivier de Nervión. Vanuit het water worden ze aangekeken door het levensgrote beeld van een verdrinkende vrouw.

Als het water in de rivier hoog staat, verdwijnt het kunstwerk soms even onder water. Het onderstreept de bedoeling van de Mexicaanse kunstenaar Ruben Orozco, die mensen met het beeld aan het denken wil zetten over klimaatverandering en duurzaamheid. 

'Zinken of drijven'

Het werk werd geplaatst in opdracht van de liefdadigheidsafdeling van de Spaanse bank Kutxabank. Volgens Orozco, die bekendstaat om zijn realistische werken, moeten mensen inzien 'dat hun acties ons kunnen laten zinken, of drijvende kunnen houden', zegt de Mexicaan tegen de Spaanse nieuwssite Nuis. 

De Mexicaanse kunstenaar Ruben Orozco met op de achtergrond zijn beeld. De Mexicaanse kunstenaar Ruben Orozco met op de achtergrond zijn beeld.

Het 115 kilo zware kunstwerk is gemaakt van glasvezel. Het beeld werd afgelopen donderdag met een boot de rivier in gebracht, waarna men het in het water liet zakken. Dat gebeurde midden in de nacht, zodat de inwoners van Bilbao de volgende morgen verrast werden. 

'Onrustig gevoel'

Het beeld zorgt voor discussie en ongemak in de Spaanse stad. "Het gaf me een onrustig gevoel toen het gezicht uit het water verscheen", zegt Triana Gil, een bezoekster die het beeld zag. "Maar nu het boven water is, zie ik vooral droefenis. Het is alsof ze niet eens bezorgd is, alsof ze zich laat gaan." 

Het is niet voor het eerst dat Orozco de mensen in Bilbao met zijn werk aan het denken zet. Twee jaar geleden plaatste hij het realistische beeld van een oudere vrouw op een bankje in de stad, om het thema eenzaamheid onder ouderen aan te kaarten. Bekijk hier hoe dat eruit zag: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore