'Echte islamitische omgeving'

Vrouwen na machtsgreep taliban niet meer welkom op universiteit

28 september 2021 19:44
Afghaanse studenten in de Mirwais Neeka Universiteit. Beeld © EPA

Vrouwelijke studenten mogen nog niet terugkeren naar de Kabul University in de Afghaanse hoofdstad. Daar moet eerst een 'echte islamitische omgeving' worden gecreëerd, maakte Mohammad Ashraf Ghairat bekend. Hij werd door de taliban benoemd tot hoofd van de instelling. Ashraf Ghairat zei niet aan welke criteria die omgeving zou moeten voldoen.

De taliban grepen vorige maand de macht in Afghanistan en streven inmiddels naar internationale erkenning van hun regime.

De moslimextremisten presenteren zich gematigder dan ze waren in de jaren negentig, toen ze heersten over een groot deel van Afghanistan en een schrikbewind voerden. Vrouwen mochten toen alleen naar buiten in een boerka en onder begeleiding van een mannelijk familielid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gordijnen scheiden vrouwen nu van mannen op Afghaanse universiteit

De fundamentalisten hebben na hun recente machtsovername aangegeven dat vrouwen en meisjes onder bepaalde voorwaarden mogen werken en studeren.

In de nieuwe regering van de taliban zitten echter geen vrouwen en ook hun toegang tot onderwijs wordt aan banden gelegd. Zo kunnen jongens alweer naar de middelbare school, maar meisjes nog niet.

Plan voor vrouwelijke studenten

Op Twitter zou het hoofd van Kabul University hebben geschreven dat vrouwen niet naar de universiteit mogen komen om te studeren of werken, zolang er niet voor iedereen een echte islamitische omgeving bestaat, schrijft CNN. Zijn twitteraccount is inmiddels verwijderd.

Gisteren zou Mohammad Ashraf Ghairat hebben getwitterd dat de universiteit werkte aan een plan om les te geven aan vrouwelijke studenten. Hij schreef er niet bij wanneer dat plan af is. 

Bekijk ook: Vrijheid vrouwen Afghanistan in gevaar

Vrouwen in Afghanistan maakten zich in juli dit jaar al grote zorgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore