'Eten vaak bijzaak'

Frankrijk een betere eetcultuur? 'Nederland mag trots zijn op stamppot en snert'

28 september 2021 18:14
Chef-koks Estée Strooker en Tonny Berentsen. Beeld © Sophia van den Hoek/Restaurant De Kromme Dissel

Chef-koks net zo goed trainen als voetballers of atleten: de Franse president Macron vindt het nodig. Hij wil de Franse eetcultuur promoten en creëert er zelfs een speciaal trainingscentrum voor. In ons land gebeurt dat niet zo snel, denken Nederlandse chef-koks. "De Fransen zijn veel chauvinistischer. Wij doen vaak denigrerend over onze stamppot of snert."

Dat zegt chef-kok en voormalig Masterchef-winnares Estée Strooker. De Fransen waarderen volgens haar het eten op een heel andere manier dan wij. "Zij zien hun eten haast als cultureel erfgoed. Die waarde is voor ons Nederlanders kleiner. We krijgen dat gevoel van kinds af aan minder mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macron bij werkbezoek bekogeld met een klein rond voorwerp

Macron maakte het idee van het trainingscentrum afgelopen weekend bekend tijdens een werkbezoek aan Lyon. Hij suggereerde dat het centrum ook in die stad moet komen te staan, de op twee na grootste stad van Frankrijk, met 4000 restaurants (bekroond met in totaal zeventien Michelin-sterren).

Uiensoep versus stamppot

Strooker kan zich voorstellen dat zo'n idee in Frankrijk, met zijn rijke eetcultuur, makkelijk van de grond komt en in Nederland niet. Hier is eten in het drukke werkende leven vaak bijzaak, zegt ze. "Het moet zo makkelijk en efficiënt mogelijk. We verliezen onszelf in gemakzucht, wat leidt tot een verloedering van de cultuur. Zo'n centrum zou daarin een uitkomst zijn."

Estée Strooker. Estée Strooker.

Ze vertelt over het ontstaan van de eetculturen en zegt dat de Franse eetcultuur net als de Nederlandse is voortgekomen uit iets boers, iets simpels, iets wat vervolgens door chefs wordt verheven tot gastronomie.

Voorbeeld: de Franse uiensoep en Nederlandse stamppot – volgens haar boerse gerechten pur sang. Alleen: de Fransen zijn er trots op, en wij veel minder. "Over onze stamppot of snert doen wij vaak denigrerend, terwijl we boerenkool ook kunnen verkopen als iets bijzonders."

'Anders opgevoed in eetgedrag'

Tonny Berentsen, chef-kok bij sterrenzaak De Kromme Dissel in Heelsum, kookt zijn gerechten vanuit een klassieke Franse basis. Hij betwijfelt ook of een trainingscentrum voor toekomstige chef-koks past bij Nederland.

Tonny Berentsen. Tonny Berentsen.

"Wij Nederlanders hebben wel wat eetcultuur, maar niet zoals de Fransen. Wij bleven altijd een beetje hangen tussen de bollen en de knollen. Frankrijk is een land waar altijd al sprake was van een sterke eetcultuur."

Wij zijn in ons eetgedrag heel anders opgevoed, zegt hij. "De Fransen gaan samen uitgebreid lunchen en dineren met een glaasje wijn erbij, wij nemen nog steeds onze boterhammen met kaas mee naar werk. In Frankrijk heerst veel meer dat bourgondische dan in Nederland."

Spelen met smaken

Hoewel de Franse eetcultuur op eenzame hoogte staat, zegt Berentsen, is Nederland wel bezig met een inhaalslag. "In de afgelopen 25 jaar hebben mensen meer interesse gekregen in onze eetcultuur. Door onze multiculturele samenleving kunnen we meer spelen met smaken, iets wat de Nederlandse eetcultuur anno 2021 typeert."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lak aan corona: 'Franse ministers bezoeken in het geheim luxerestaurants'

In zijn eigen werk vindt Berentsen het ook leuk om te combineren. "Zo haal ik mijn fruit en groente uit de Betuwe, werk ik met specerijen uit de hele wereld en voeg ik die toe aan Nederlandse producten als mosselen. Zoals de Fransen bij hun eigen keuken blijven, hebben wij een breder palet om mee te creëren."

Typische producten

Beide chef-koks benadrukken dat we in Nederland veel producten en gerechten hebben waar we trots op mogen zijn.  "Kijk naar onze kazen, daar worden we in de hele wereld om geroemd. Of onze patés, hammen en Hollandse garnalen. Of onze stamppotten, waar je ieder seizoen iets anders van kunt maken. Daar mag echt meer aandacht voor komen", zegt Strooker. 

Berentsen: "We zijn opgevoed met erwtensoep, pannenkoeken, zure zult en broodje haring, en hebben prachtige producten zoals de Zeeuwse platte oester. Dat is iets om trots op te zijn."

Bekijk ook: Coronapas ingevoerd in Frankrijk

Vanaf begin augustus moet iedereen die in Frankrijk uiteten wil een coronapas laten zien. Niet iedereen was daar blij mee: "Ik verlies mijn vrijheid, omdat ik me niet wil laten vaccineren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore