Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Jury: zanger R. Kelly schuldig aan mensenhandel

R. Kelly in de rechtbank in juni 2019. Beeld © ANP

De Amerikaanse zanger R. Kelly is door de jury van een rechtbank in New York schuldig bevonden aan onder meer mensenhandel. Hij zou meisjes en vrouwen hebben geronseld voor seks.

De 54-jarige R. Kelly zit sinds 2019 vast. Hij moest in New York voorkomen voor een waslijst aan beschuldigingen, waaronder seksueel misbruik, afpersing, mensenhandel en omkoping. De jury bevond hem schuldig aan alle punten van de aanklacht.

Meisjes en vrouwen geronseld

De zanger zou ook een onderneming hebben gehad die niet alleen zijn muziek moest promoten, maar ook meisjes en vrouwen ronselde. De meisjes en ook een jongen zouden gechanteerd zijn met expliciet beeldmateriaal.

Verhalen en beschuldigingen van seksueel misbruik achtervolgen Robert Sylvester Kelly, zoals hij voluit heet, al sinds het begin van zijn carrière in de jaren 90.

Grote
Lees ook:
Grote misbruikzaak tegen R. Kelly van start: 'Ik ben de duivel niet'

De rechtszaak werd in gang gezet nadat R. Kelly in 2017 in opspraak was gekomen na een gedetailleerd artikel op de website Buzzfeed. Daarin werd hij beschuldigd van het opsluiten van zes vrouwen in een soort seks-sekte.

Hij had hen in zijn macht gekregen nadat ze hem hadden benaderd voor hulp bij hun muzikale carrière. Volgens het artikel bepaalde hij wat ze aten, droegen en hoe ze zich moesten gedragen tijdens de seks. Kelly ontkende de beschuldigingen.

'Dit was wat hij wilde'

Ook de documentaireserie Surviving R. Kelly uit 2019 maakte veel los. Ook die gaf een inkijkje in de praktijken van de zanger. "Ik ben er nooit helemaal van hersteld", zegt een van de slachtoffers daarin.

Ook werd duidelijk dat de mensen om R. Kelly heen bij de zaak betrokken waren. "Dit was wat hij wilde en dus moesten wij ervoor zorgen dat hij het kreeg", zei een vroegere tourmanager.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat R. Kelly vergelijkt hem met Martin Luther King

Pas in mei volgend jaar krijgt Kelly zijn straf te horen. Volgens een verslaggever van The New York Times zat de zanger onbewogen in de zaal toen het vonnis werd uitgesproken. Zijn gezicht was niet te zien door een mondkapje.

Kindermisbruik

De zanger zei eerder niet schuldig te zijn en hij noemde dit een poging van de slachtoffers om aandacht voor henzelf te genereren.

In meer staten zijn rechtszaken tegen hem aangespannen. In andere zaken wordt R. Kelly ook verdacht van kindermisbruik en het vervalsen van een identiteitsbewijs om met een minderjarige te kunnen trouwen.