Ga naar de inhoud
'Geen Amerikaanse kapsels'

Nieuwe regels taliban: Afghaanse barbiers mogen geen baarden meer trimmen

Een barber in de Afghaanse stad Khost. Beeld © ANP

Inwoners van Afghanistan krijgen onder het regime van de taliban te maken met een nieuwe regel: baarden mogen niet meer getrimd worden. Barbiers zitten met de handen in het haar nu al het werk opdroogt en 'Amerikaanse kapsels' niet meer zijn toegestaan.

Barbiers die zich niet aan de nieuwe regelgeving houden zullen 'gestraft' worden. Verschillende kapperszaken en barbiers in de Afghaanse hoofdstad Kabul maar ook elders in het land hebben de instructie om geen baarden meer te trimmen inmiddels al ontvangen, schrijft de BBC.

Wetswijzigingen

De taliban hebben meerdere wetswijzigingen doorgevoerd sinds de beweging vorige maand aan de macht kwam in Afghanistan. Vrouwelijke ambtenaren moeten thuisblijven, lijfstraffen en executies zijn opnieuw ingevoerd en meisjes mogen niet meer naar de middelbare school.

Talibanleider:
Lees ook:
Talibanleider: 'Lijfstraffen en executies zullen terugkeren in Afghanistan'

Baarden mogen niet meer getrimd worden omdat dat volgens de taliban in strijd is met hun interpretatie van de Islamitische wetgeving. Toen de beweging tussen 1996 en 2001 aan de macht was waren 'flamboyant kapsels' ook niet toegestaan en moesten mannen hun baard laten groeien.

"Niemand heeft het recht om bezwaar in te dienen", schrijven de taliban dit keer aan de barbiers. 'Amerikaanse kapsels' zijn uit den boze, terwijl veel Afghanen de afgelopen decennia gewend waren geraakt aan westerse kapsels.

Geheime inspecteurs

"Talibanstrijders blijven naar de zaak komen en zeggen dat we niemand meer een knipbeurt mogen geven", zegt een eigenaar van een kapperszaak tegen de BBC. "Er zijn ook geheime inspecteurs langsgekomen."

Vrouwelijke
Lees ook:
Vrouwelijke ambtenaren Kabul 'moeten thuisblijven, tenzij werk niet door man kan worden gedaan'

Deuren sluiten

Meerdere barbiers – onder wie ook eigenaren van zaken die nog geen officiële waarschuwing van de taliban kregen – hebben besloten de deuren te sluiten omdat niemand meer voor een knipbeurt komt. "Mensen zijn ook angstig om er anders uit te zien en proberen in de menigte op te gaan

Bekijk ook: 'Ik sterf liever door mensensmokkelaars dan door de taliban'

01:51
Een Afghaanse vrouw die voor de Amerikanen werkte, doet anoniem haar verhaal. Ze zou geëvacueerd worden, maar dat mislukte en ze bleef achter in het land. Nu wordt haar moeder bedreigd door talibanstrijders. Ze is woedend op Amerika.