Duitse verkiezingen

Wie wint in Duitsland? 'Nek-aan-nek-race in ongemeen spannende verkiezingen'

26 september 2021 11:37 Aangepast: 26 september 2021 14:12
SPD-leider Olaf Scholz staat de pers te woord voor het uitbrengen van zijn stem.

Historisch noemt correspondent Jeroen Akkermans de Duitse verkiezingen van vandaag. "Het wordt ongemeen spannend. In de peilingen gaat het echt nek-aan-nek. De SPD van Olaf Scholz staat op 25 procent van de stemmen, het CDU van Armin Laschet op 23 procent. En de peiling heeft een foutmarge van 2 procent.

Scholz is nu in peilingen over het leiderschap van Duitsland het meest populair, Laschet het minst. Scholz is een opmerkelijk saaie, degelijk en weinig zeggende man. Maar hij heeft veel bestuurlijke ervaring. Nu als minister van Financiën, daarvoor als minister van Binnenlandse Zaken en als burgemeester van Hamburg. Dat waarderen de Duitsers.

Bekijk ook: het stemmen ging bij CDU-leider Laschet niet geheel vlekkeloos

Armin Laschet vouwde zijn stembiljet verkeerd, waardoor iedereen kon zien waar hij op had gestemd.

Blunder

Laschet is minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is een beetje vreemde, maar niet onsympathieke man. Toch heeft het publiek moeite met hem. Dat heeft ook te maken met zijn blunder tijdens een persconferentie over de overstromingen in Duitsland, een paar maanden geleden. Te zien was dat, terwijl de president van Duitsland op gedragen toon zijn medeleven uitspreekt voor de gedupeerden van de overstromingen, Laschet op de achtergrond uitgebreid staat te lachen.

Dat wordt hem – nog steeds - flink aangerekend. Daaruit bleek volgens vele keizers dat hij niet begrijpt waar het om gaat.

Coalitieonderhandelingen

Als de SPD de grootste wordt is het nog niet gezegd dat Scholz Bondskanselier wordt, zoals het bij het CDU ook niet vanzelfsprekend is dat Laschet dan Bondskanselier wordt. Het gaat er om welke partij een coalitie kan vormen die een meerderheid heeft in de Bondsdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom de Duitse verkiezingsuitslag ook voor ons zo belangrijk is

Op dit moment zijn daar minstens drie partijen voor nodig. De afgelopen tientallen jaren waren daar slechts twee partijen voor nodig. Nu hebben SPD en CDU beiden waarschijnlijk klimaatpartij De Groenen en de liberale FDP nodig.

Nog maanden duren

De onderhandelingen kunnen direct morgen beginnen. Iedereen kan met elkaar praten, er is geen formateur nodig zoals in Nederland.

CDU en SPD kunnen allebei nog steeds de Bondskanselier leveren, los van wie de grootste wordt. Maar de onderhandelingen met de andere partijen kunnen nog maanden duren. Tot er een nieuwe regering is blijft Merkel nog aan het roer staan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore