Ga naar de inhoud
Spannende verkiezingen

Duitsers stemmen vandaag: wie wordt de opvolger van Angela Merkel?

Ruim 60 miljoen Duitsers kunnen vandaag een nieuw parlement kiezen. De christendemocraten van scheidend bondskanselier Angela Merkel dreigen na zestien jaar aan de macht verslagen te worden door de sociaaldemocratische SPD, waar ze de afgelopen jaren mee in een regering zaten.

De SPD van minister van Financiën Olaf Scholz ging in de dagen voor de verkiezingen nog nipt aan kop in de peilingen. De sociaaldemocraten stonden daar een paar procentpunt voor op de conservatieve CDU/CSU van Merkel, die na vier termijnen niet meer terugkeert als bondskanselier.

Waarom
Lees ook:
Waarom de Duitse verkiezingsuitslag ook voor ons zo belangrijk is

Moeizame campagne

CDU/CSU hebben deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen naar voren geschoven als vervanger van Merkel, maar zijn campagne verliep moeizaam. Klimaatpartij De Groenen van Annalena Baerbock deed het eerder dit jaar nog goed in de peilingen, maar is inmiddels weggezakt naar een derde plaats.

De stembureaus gaan open om 08.00 uur en sluiten om 18.00 uur. Daarna komen Duitse media met exitpolls en moet duidelijk worden welke partijen een plek in het parlement hebben veroverd.

Bekijk ook: Eén van deze mannen wordt de nieuwe Merkel

04:30

Kiesdrempel

Duitsland heeft een kiesdrempel van 5 procent. Partijen die onder die grens blijven kunnen geen aanspraak maken op parlementszetels, tenzij er minstens drie kandidaten rechtstreeks zijn gekozen in hun kiesdistricten.

Duitsers kunnen behalve op koplopers SPD, CDU/CSU en De Groenen ook stemmen op tal van andere partijen. Het gaat onder meer om de rechts-populistische AfD, de liberale FDP en de socialistische Die Linke.

In
Lees ook:
In het spoor van Rutte, Kohl, Blair en Merkel

Bekijk ook: Angela Merkel: van grijze muis tot 'Mutti' van Duitsland

02:32
Mannen aan de top deden Merkel af als een ongeschikt meisje. Ze zou geen charisma hebben om het tot bondskanselier te schoppen. Toch hield crisismanager en Mutti Merkel het bijna 16 jaar vol en groeide ze uit tot een van de machtigste vrouwen ter wereld.