Ga naar de inhoud
Door brexit en corona

Lange rijen bij Britse tankstations door benzinetekort

Lange rijen bij een tankstation. Beeld © AFP

De benzinetekorten in delen van het Verenigd Koninkrijk nemen toe. Steeds meer tankstations moeten automobilisten nee verkopen, omdat ze door het nijpend chauffeurstekort in het land geen brandstof geleverd krijgen.

Intussen overweegt de Britse regering om de visumregels te versoepelen zodat er snel duizenden chauffeurs uit de Europese Unie aan de slag kunnen. Dat zou de problemen verlichten en de brandstoflevering weer op gang moeten brengen.

Weg
Lees ook:
Weg met 'Europese' kilogram: Britten wegen straks gewoon weer pounds en ounces

Naar schatting tientallen van de meer dan 8000 Britse pompstations zijn helemaal uitverkocht en dus gesloten. Bij andere tankstations spelen tekorten voor bepaalde brandstoffen.

De situatie zorgde gisteren al voor paniekreacties onder automobilisten. Er ontstonden lange rijen voor tankstations omdat automobilisten voor de zekerheid nog even wat extra benzine of diesel wilden inslaan.

De Britse exploitant van tankstations EG Group kondigde ook al beperkingen aan op de hoeveelheid brandstof die automobilisten kunnen kopen vanwege de zeer grote vraag. Er mag voor maximaal 30 pond (35 euro) getankt worden.

Nu overweegt de regering van premier Boris Johnson om tijdelijke visa voor buitenlandse vrachtwagenchauffeurs af te geven. Volgens Britse media gaat het om 5000 stuks.

Britse
Lees ook:
Britse grenswacht moet migrantenbootjes terugsturen: 'Niet erg realistisch'

In totaal zijn zo'n 100.000 extra chauffeurs nodig. Om die te krijgen, is ook de capaciteit voor het afnemen van rijexamens voor vrachtwagenchauffeurs vergroot.

Brexit en coronacrisis

Het grote chauffeurstekort is deels een gevolg van de brexit. Door het Britse vertrek uit de EU zijn eerder tienduizenden chauffeurs naar Europa teruggekeerd.

De coronacrisis zorgde er daarnaast voor dat het proces om nieuwe werknemers binnen te laten in het Verenigd Koninkrijk tot stilstand kwam. Ook de bevoorrading van bijvoorbeeld supermarkten en restaurants wordt door het tekort aan chauffeurs bemoeilijkt.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.