Onderweg naar Nederland

RIVM houdt zwavelwolk van Spaanse vulkaanuitbarsting in de gaten

24 september 2021 18:23
De vulkaanuitbarsting zorgt ervoor dat giftige zwaveldioxide vrijkomt. Beeld © EPA

Door de vulkaanuitbarsting op het Spaanse La Palma drijft een wolk met een verhoogde concentratie zwaveldioxide richting het noordwesten van Europa. De wolk bereikt Nederland in de nacht van zaterdag op zondag. Het RIVM houdt eventuele risico's voor de volksgezondheid in de gaten, maar verwacht geen gevaren.

Op basis van de informatie is er nu geen reden om te veronderstellen dat er risico's zijn voor de volksgezondheid, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het gebruikt meetgegevens van het luchtmeetnet. Daarvoor meet het RIVM op ongeveer vijftig plaatsen in het land om te kijken of er vervuilende stoffen in de lucht zitten. Die metingen volgt het instituut naar eigen zeggen op de voet.

Afgelopen weekend barstte de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland uit. Honderden huizen werden opgeslokt door dikke lava, ook dat van de Nederlandse Karel Brummer.

Brandweerlieden hebben zich vandaag teruggetrokken vanwege steeds heftiger wordende explosies bij de vulkaan. Ook moesten nog drie dorpen worden geëvacueerd door een nieuwe uitbarsting.

In eerste instantie kregen inwoners van deze dorpen de opdracht om binnen te blijven, maar doordat de vulkaan actiever wordt moeten mensen toch hun huizen verlaten. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lavastromen La Palma naderen zee, vrees voor giftige dampen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore