FC Barcelona

Hoelang mag Koeman nog blijven? 'Binnen paar weken ontslagen'

24 september 2021 13:39 Aangepast: 24 september 2021 13:41
Ook gisteren wist Koeman met FC Barcelona niet te winnen Beeld © Zuma Press

'Dit Barcelona is een grap' en 'totale wanhoop bij Barcelona'. De Spaanse kranten laten geen spaan heel van FC Barcelona. De ploeg van onder anderen Frenkie de Jong en Memphis Depay wist gisteren opnieuw niet te winnen. Daarmee komt trainer Ronald Koeman meer en meer onder druk te staan: "Koeman moet weg, de vraag is alleen nog wanneer."

Tegen het kleine Cádiz kwam Barcelona gisteren niet tot scoren (0-0). Tot overmaat van ramp kreeg zowel De Jong als Koeman een rode kaart. Koeman moest vertrekken vanwege aanmerkingen op de leiding, maar liet na afloop weten dat hij het daar absoluut niet mee eens is:

Weinig steun

Het teleurstellende gelijkspel was een volgende tik voor Koeman, wiens positie al maanden ter discussie staat. Journalist en Barcelona-volger Jamie Easton Gombau vertelt RTL Nieuws dat met name de band tussen de president van de club, Joan Laporta, en Koeman ernstig is bekoeld. 

"Laporta wil Koeman niet als coach van Barcelona. In de zomer wilde hij al een andere trainer, maar toen was dat niet mogelijk. Maar met de resultaten van nu lijkt een ontslag van Koeman onvermijdelijk. Over een paar weken is Koeman hier geen trainer meer."

De koppen zeggen alles. Het befaamde tiki-takavoetbal van Barcelona is verleden tijd. De koppen zeggen alles. Het befaamde tiki-takavoetbal van Barcelona is verleden tijd.

Het zijn moeilijke tijden voor Barcelona, vertelt Easton Gombau. "De club kampt met grote schulden en het spelersmateriaal is kwalitatief minder dan de afgelopen jaren." Zo vertrok sterspeler Lionel Messi afgelopen zomer naar het Franse Paris Saint-Germain. 

Easton Gombau: "Iedereen bij de club heeft begrip voor de huidige situatie, mensen weten dat Barcelona weinig te besteden heeft. Toch heb ik het gevoel dat ook een meerderheid van de fans inmiddels denkt dat een andere trainer meer uit Barcelona kan halen dan Koeman nu doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koeman verdedigt tactiek: moet ik dan tiki-taka gaan spelen?

Financiële puinhoop: 1,35 miljard schuld

De schuld van FC Barcelona bedraagt op dit moment liefst 1,35 miljard euro. Vorig seizoen draaide de club een verlies van 451 miljoen euro. Afgelopen zomer bepaalde de Spaanse voetbalbond dat alle clubs, ook Barcelona, hun schulden moesten aanpakken.

Jarenlang verdienden de spelers torenhoge salarissen, nu moest Barcelona de spelers vragen om miljoenen in te leveren. En salaris om Messi nog een jaar te betalen was er niet meer. Het gevolg: voetballend is Barcelona er flink op achteruitgegaan en financieel proberen ze te redden wat er te redden valt. Zonder de besparingen had de club failliet kunnen gaan. 

Ontslagpremie

Maar kan FC Barcelona Koeman dan wel ontslaan? Als dat gebeurt, zal de club Koeman een miljoenenbedrag als ontslagpremie moeten betalen. Geld dat er eigenlijk niet is. Volgens Easton Gombau moet Koeman zich echter niet rijk rekenen. ''De club heeft laten weten dat er een bedrag kan worden vrijgemaakt om de trainer te ontslaan.''

''Vergeet niet: Koeman is zowel voor Laporta en de fans een clublegende omdat hij als speler zoveel voor Barcelona heeft betekend. Maar als trainer hoeft hij niet meer te hopen op een lang verblijf.''

Steun van spelers

Volgens de Spaanse krant Marca kan het een kwestie van dagen zijn voordat Koeman is ontslagen. President Laporta zou nog dit weekend met Koeman om tafel gaan om zijn positie te bespreken.

De spelers van FC Barcelona laten weten nog achter hun coach te staan. Aanvoerder Gerard Piqué laat vandaag weten: ''We halen nu niet de resultaten die we gewend zijn, maar we blijven de trainer steunen.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore