Voetsporen gevonden

Onderzoek: eerste mensen veel eerder in Amerika dan gedacht

24 september 2021 03:59
De gevonden voetsporen zouden 23.000 jaar oud zijn. Beeld © Bournemouth University

In de Amerikaanse staat New Mexico zijn eeuwenoude voetsporen ontdekt die erop wijzen dat mensen duizenden jaren eerder in Noord- en Zuid-Amerika neerstreken dan tot nu toe werd gedacht. De afdrukken zouden ongeveer 23.000 jaar oud zijn.

Het onderzoek dat naar de vondst werd gedaan is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Worden de conclusies door vakgenoten onderstreept, dan betekent dat een opzienbarende doorbraak: tot nu zijn de meeste wetenschappers het erover eens dat de mens niet eerder dan 16.000 jaar geleden voet op het Amerikaanse continent zette.

Discussie

De vondst zou dus betekenen dat er een gat van duizenden jaren aan kennis is over de geschiedenis van de mens in Noord- en Zuid-Amerika. 

Over het thema van de eerste mens in Amerika wordt al lang discussie gevoerd in de wetenschap. Het is ook niet voor het eerst dat wordt gedacht dat de mens al eerder aanwezig was. Maar vondsten die daarop zouden wijzen bestonden tot dusver voornamelijk uit attributen zoals speerpunten en ander gereedschap. Het bewijs zou onvoldoende zijn. 

De vondst werd gedaan in het White Sands National Park in de Amerikaanse staat New Mexico. De vondst werd gedaan in het White Sands National Park in de Amerikaanse staat New Mexico.

De voetsporen die zijn gevonden bij opgravingen in het White Sands National Park in New Mexico zouden een betrouwbaardere aanwijzing vormen. "Een voetafdruk kan in de bodem niet naar boven of beneden bewegen, zoals attributen dat wel kunnen", zegt een van de onderzoekers tegen de BBC

Kinderen en tieners

Een Amerikaans team van geologen kon aan de laagjes boven en onder de afdrukken afleiden uit welke tijd ze komen. Tussen de 21.000 en 23.000 jaar geleden, zo werd geconcludeerd. 

Volgens de onderzoekers zijn de voetsporen afkomstig van jonge kinderen en tieners. Het is onbekend wat zij precies deden, maar mogelijk hielpen zij volwassenen bij een jachtritueel waarvan bekend is dat ook oorspronkelijke Amerikanen dat gebruikten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Archeologen vinden weg en kanaal uit Romeinse tijd in de Betuwe

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore