Nieuw ontdekte soort

Onderzoekers stomverbaasd om puntige uitsteeksels aan dinoskelet

23 september 2021 21:07 Aangepast: 23 september 2021 21:23
Paleontoloog Susannah Maidment noemt de vondst 'ongelooflijk raar'. Beeld © ANP / PA

In Marokko zijn de resten opgegraven van een dinosaurus die zo uniek zijn, dat onderzoekers eerst dachten dat ze waren vervalst. Het gaat om puntige uitsteeksels die onderdeel zijn geweest van het skelet van het dier, een nieuw ontdekte soort ankylosaurus.

Dat maakt deze resten, opgegraven in het Atlasgebergte, zo bijzonder: tot nu toe dachten wetenschappers dat uitsteeksels bij dinosauriërs alleen op de huid werden gevormd.

Met ribben verbonden

"Ongelooflijk raar", zegt paleontoloog Susannah Maidment tegen de Britse krant The Guardian. "Normaal gesproken is de bepantsering bij stegosaurussen en ankylosaurussen deel van de huid, niet van het skelet. En hier zien we dat die niet alleen in contact staat met het skelet, maar zelfs met de ribben is verbonden."

Model van een eerder ontdekt type ankylosaurus. Model van een eerder ontdekt type ankylosaurus.

Maidment werkt in het Natural History Museum in Londen, dat de fossielen voor een onbekend bedrag heeft gekocht van een verzamelaar. Het gaat om de oudste ankylosaurusresten die bekend zijn, en de eerste die in Afrika zijn gevonden.

Eerst namen de wetenschappers aan dat de uitsteeksels bij een stegosaurus hoorden: in 2019 werden in dezelfde streek overblijfselen van een tot dan toe onbekend type stegosaurus opgegraven. Maar nader onderzoek wees uit dat de vezelstructuur van de uitsteeksels alleen voorkomt bij de ankylosaurus.

168 miljoen jaar oud

De resten stammen uit het midden van de Jura-periode in de geologie en zouden ongeveer 168 miljoen jaar oud zijn. Volgens paleontoloog Maidment kan het een voorloper zijn waaruit andere soorten ankylosaurussen zijn voortgekomen. Maar ze sluit ook niet uit dat het gaat om een soort die helemaal op zichzelf staat.

De fossielen in het Londense museum. De fossielen in het Londense museum.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hij was vreedzaam en spraakzaam', nieuw soort dinosaurus gevonden in Mexico

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore