Stille tocht

Britse vrouwen eisen maatregelen na moord op lerares (28): 'Straat moet veilig zijn'

24 september 2021 09:31 Aangepast: 24 september 2021 09:47
Vrouwen in Londen betogen tegen onveiligheid op straat Beeld © ANP

In Groot-Brittannië zijn vrouwen het zat. Ze willen niet meer in angst over straat na opnieuw een geruchtmakende moord. Correspondent Anne Saenen weet alles af van die angst en de adviezen die vrouwen krijgen om ermee om te gaan. ''Studentes leren om sleutels tussen de vingers te dragen en te gebruiken als boksbeugel. Maar dit soort adviezen zijn de omgekeerde wereld."

In Groot-Brittannië is de discussie over geweld tegen vrouwen opgelaaid. En vooral wat daaraan moet worden gedaan.

Lichaam in park gevonden

Aanleiding is de moord op Sabina Nessa. De 28-jarige lerares werd vorige week vrijdag in Londen vermoord. Ze was 's avonds op weg naar een café. Een wandeling van vijf minuten, maar ze kwam daar nooit aan. De volgende dag werd haar lichaam gevonden in een park. 

Lerares Sabina Nessa (28) vermoord in Londen Lerares Sabina Nessa (28) vermoord in Londen

Moord Sarah Everard 

Correspondent Anne Saenen vermoedt dat deze moord opnieuw tot protesten in het hele land zal leiden. ''Dat zagen we een half jaar geleden ook na de moord op Sarah Everard.''

Everard (33) liep ook 's avonds over straat. Ze was op visite geweest bij een vriend. Haar lichaam werd uiteindelijk 50 kilometer verderop teruggevonden. Ze bleek te zijn ontvoerd, verkracht en vermoord door een politieagent. 

Elke drie dagen vrouw vermoord

Volgens het Britse Bureau voor de Statistiek – the Office for National Statistics – wordt er in Groot-Brittannië om de drie dagen een vrouw door een man vermoord. In veruit de meeste gevallen is de dader een bekende; een ex-man of ex-vriend. Maar in 13 procent wordt een vrouw in Groot- Brittannië vermoord door een wildvreemde. 

Bloemenzee bij herdenkingsplaats vermoorde Sarah Everard Bloemenzee bij herdenkingsplaats vermoorde Sarah Everard

Constant over schouder kijken

De moorden geven volgens Saenen een breder probleem aan: ''Angst onder vrouwen is groot. Zeker als ze 's avonds alleen over straat moeten. Ze worden lastiggevallen, nagefloten, soms zelfs achtervolgd. Constant over je schouder kijken is normaal geworden.''

En juist dat pikken de vrouwen niet meer. Ze eisen maatregelen van de overheid. Zo moet er meer politie op straat komen, moeten mannen worden aangesproken op hun gedrag en moeten kinderen op school voorlichting krijgen wat grensoverschrijdend gedrag is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit is hoe je als man kunt voorkomen dat vrouwen zich onveilig voelen op straat

Sleutels als boksbeugel

''Nu is alles nog te veel gericht op de vrouw. Die moet maar niet in lastige situaties terecht komen,'' zegt Saenen.

''Agenten geven zelfs tips aan studentes op universiteiten. Loop altijd op straat waar verlichting is. Neem geen kortere route door het donker. Of de vrouw moet zich kunnen verdedigen van de politie. Pepperspray in je handtas is verboden, maar zorg dat je een bus deodorant bij je hebt. En hou je sleutels tussen je vingers om in nood te gebruiken als boksbeugel.'' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waarom onveiligheid op straat niet een probleem van vrouwen is

Stille tocht

Het zijn adviezen van de politie, maar volgens de vrouwen in Groot-Brittannië is dat toch de omgekeerde wereld. Ze vinden dat het veilig moet zijn op straat en daar moet de overheid voor zorgen.

Vanavond gaan ze in Lewisham – een buitenwijk van Londen – de straat op. In Pegler Square houden ze een wake en een stille tocht voor Sabina Nessa. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore