Opa nam 'm mee

Ontvoerd kind dat kabelbaanramp overleefde, blijft voorlopig in Israël

23 september 2021 14:14 Aangepast: 23 september 2021 14:14
Eitan (midden) met zijn ouders, die omkwamen bij de ramp. Beeld © DAPRESS / SplashNews.com

Het 6-jarige jongetje dat als enige de kabelbaanramp in Italië overleefde, blijft ondanks het feit dat hij ontvoerd is voorlopig in Israël. Binnen de familie is een grote ruzie ontstaan over de toekomst van het kind.

Een grootvader nam de jongen, die bij het ongeval van afgelopen mei zijn ouders verloor, eerder deze maand zonder toestemming van zijn voogd vanuit Italië mee naar Israël.

De eerste hoorzitting vond vandaag plaats in de rechtbank van Tel Aviv. Tot de volgende zitting op 8 oktober zullen de ruziënde partijen de zorg over de jonge Eitan in Israël delen. Daar zijn afspraken over gemaakt, zeiden de advocaten van de grootvader tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Een opa van het kindje nam hem illegaal mee naar Israël. Een opa van het kindje nam hem illegaal mee naar Israël.

De in Israël geboren Eitan verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Italië. Hij woonde na de kabelbaanramp bij zijn tante Aya Biran-Nirko in Italië.

De zus van Eitans vader had van de Italiaanse autoriteiten de voogdij toegewezen gekregen. Zij claimt dat de vader van Eitans moeder, Shmuel Peleg, het kind tijdens een bezoek had ontvoerd.

Privévliegtuig

Peleg reed met Eitan in een huurauto naar Zwitserland en ze vlogen vervolgens vanuit dat land met een privévliegtuig naar Israël. Peleg zegt het beste voor te hebben met zijn kleinzoon, die volgens hem in Italië niet de juiste zorg zou ontvangen.

"Wat goed is voor hem weegt zwaarder dan mijn persoonlijke belangen", verklaarde de man op televisie. "Dus besloot ik dat ik de jongen zou redden en hem naar Israël zou brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eitan (5) enige overlevende kabelbaandrama, verloor ouders, broertje en overgrootouders

Volgens Biran-Nirko was het de wens van Eitans ouders dat hun zoon in Italië zou opgroeien. Ze zei bij binnenkomst in de rechtbank veel zorgen te hebben over het jongetje en hem zo snel mogelijk mee naar huis te willen nemen.

Noodrem uitgezet

Eitan overleefde in mei als enige een kabelbaanongeval bij het Lago Maggiore in Noord-Italië. Er vielen 14 doden, onder wie de ouders, een broer en twee overgrootouders van de jongen. De cabine waarin ze zaten stortte neer toen de kabel brak.

De noodrem was opzettelijk buiten werking gesteld omdat die meermaals technische problemen veroorzaakte. In de zaak zijn meerdere verdachten opgepakt.

Bekijk ook: Hulpverlener kabelbaandrama spreekt over ramp

"Ik zag de cabine op de grond liggen, met doden erin en eromheen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore