Rondje langs de velden

Coronabesmettingen in Nederland dalen, maar ook in de rest van Europa?

23 september 2021 12:12 Aangepast: 23 september 2021 12:14
Dansen tot in de vroege uurtjes: in veel landen om ons heen is het al een tijdje weer mogelijk. Beeld © ANP Foto

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft maar afnemen. En die trend zien we al een paar weken. Maar hoe zit dat in de landen om ons heen? In dit artikel nemen we je mee op een rondje langs onze buurlanden.

België

Laten we dichtbij beginnen: bij onze zuiderburen. Daar stijgt het aantal besmettingen de laatste weken wel iets, maar die stijging is zo klein dat ze zich daar niet zo'n zorgen over maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen festivals? Vlak over de grens mag het wél: 'Alsof er nooit corona is geweest'

En dat terwijl in België sinds half augustus weer massa-evenementen, zoals festivals, met 75.000 bezoekers plaatsvinden. Voorwaarde is wel dat het publiek gevaccineerd, getest of hersteld van corona is. Bij ons zijn zulke evenementen pas vanaf dit weekend weer toegestaan.

Dit is een foto van het festival 'Paradise City' in het Belgische Perk half augustus. Dit is een foto van het festival 'Paradise City' in het Belgische Perk half augustus.

Ook zijn sinds begin deze maand Belgische cafés en restaurants volledig open. En daar sta je niet om twaalf uur 's nachts buiten: de verplichte sluitingstijd is ook van tafel. Vanaf volgende week vrijdag, 1 oktober, mag er hoogstwaarschijnlijk ook weer gedanst worden: dan mogen de discotheken weer open.

Duitsland

Het aantal coronagevallen in Duitsland laat de afgelopen weken een dalende trend zien. Dat was vorige maand wel anders: het virus leefde in augustus op. Het aantal besmettingen steeg van gemiddeld zo'n 2000 per dag aan het begin van de maand naar bijna 10.000 per dag aan het einde van augustus. Inmiddels loopt dat dus weer terug.

Ondanks de opleving gingen begin deze maand de nachtclubs in Duitsland weer volledig open. Hoe dat eruitzag, zie je in de video hieronder:

De clubs zijn wel op een andere manier open dan we gewend zijn: alleen mensen die gevaccineerd of genezen van corona zijn mogen naar binnen. Wie getest is, komt er niet in. Daarmee wil de Duitse regering de vaccinatiegraad verhogen.

Italië en Frankrijk

Deze twee landen behandelen we onder hetzelfde kopje, omdat ze nagenoeg hetzelfde beeld laten zien. In Italië en Frankrijk werd als een van de eerste Europese landen een coronapas ingevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas

Al sinds begin augustus is daar veel meer mogelijk voor wie getest, gevaccineerd of hersteld van corona is. En dat lijkt ook effect te hebben op het aantal besmettingen. In beide landen daalt het aantal coronabesmettingen vanaf half augustus, na een kleine opleving in de periode ervoor.

Heeft het coronabewijs invloed op de vaccinatiegraad?

Om deze vraag te beantwoorden kunnen we Frankrijk en Italië als voorbeeld nemen, aangezien in deze landen dus al ruim anderhalve maand een coronabewijs wordt gebruikt. Als we kijken naar het aantal mensen met één prik op 10 juli dan ging dat in Italië om 60 procent van de bevolking en in Frankrijk om 53 procent.

Dat was dus voordat je een QR-code moest laten zien. De meest recente data laten zien dat in Italië inmiddels bijna 74 procent van de bevolking een eerste prik heeft gehaald. In Frankrijk gaat het ook om zo'n 74 procent. Het coronabewijs heeft dus een positief effect op de vaccinatiegraad gehad. In ons land is het aantal prikafspraken ook flink toegenomen, nadat bekend werd dat je ook in Nederland vanaf zaterdag moet bewijzen dat je bent gevaccineerd of getest om ergens binnen te komen.

Denemarken

Waar zo'n coronabewijs alweer is afgeschaft is in Denemarken. Daar zijn namelijk alle coronamaatregelen geschrapt. En met 'alle' worden ook echt alle maatregelen bedoeld: in nachtclubs zijn mensen zonder voorwaarden welkom, mondkapjes zijn helemaal in de ban gedaan en de Denen werken weer volledig op kantoor.

Dit alles is mede mogelijk gemaakt door de hoge vaccinatiegraad in het Scandinavische land. Het aantal coronabesmettingen is daarom laag, en daalt steeds verder. En dat ondanks dat de Denen nu al twee weken weer in het 'oude normaal' leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weg zijn alle maatregelen: dit deden de Denen zo goed

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore