Omstreden mediawet

Polen verlengt toch uitzendlicentie kritische nieuwszender

22 september 2021 20:36
Archieffoto Beeld © ANP

De uitzendvergunning van de kritische Poolse nieuwszender TVN wordt tóch verlengd. Dat heeft de Poolse toezichthouder voor de media bekendgemaakt. Eerder werd er ernstig rekening mee gehouden dat TVN door een omstreden mediawet niet meer in Polen zou mogen uitzenden.

De uitzendvergunning van TVN zou op 26 september verlopen en het was lang onduidelijk of deze zou worden verlengd. Het Poolse lagerhuis had vorige maand ingestemd met een wet die was gericht op het tegengaan van buitenlandse beïnvloeding via de media.

Volgens die wet zouden niet-Poolse media die voor meer dan de helft in handen zijn van partijen van buiten Europa niet meer in Polen mogen opereren. TVN is eigendom van het Amerikaanse Discovery.

De zender zelf vermoedde altijd dat er meer achter het niet verlengen van de licentie zat.

De Poolse Senaat keerde zich enkele weken geleden uiteindelijk toch tegen de omstreden mediawet. Overigens kreeg TVN onlangs ook een uitzendlicentie in Nederland, waardoor de zender in principe toch al kon blijven uitzenden in Polen via Nederland, ook als de Poolse Senaat anders had gestemd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore