Ook kans op explosies

Lavastromen La Palma naderen zee, vrees voor giftige dampen

22 september 2021 11:43 Aangepast: 22 september 2021 13:49
Uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma Beeld © AFP

Voor de vierde dag op rij stroomt lava uit een vulkaan op het Spaanse eiland La Palma. Experts waarschuwen voor de gevolgen als de lava de zee bereikt.

Dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen. De autoriteiten hebben daarom een deel van de zee bij het eiland afgesloten om toeschouwers op afstand te houden.

1000 graden

Op dronebeelden is te zien dat meerdere lavastromen onderweg zijn naar de kust. Ze verwoesten alles op hun pad, waaronder ook een school. De autoriteiten hebben sinds zondag ongeveer 6000 van de 83.000 mensen op het eiland geëvacueerd. Uit veiligheidsoverwegingen zijn ook tientallen Nederlandse vakantiegangers verplaatst omdat toegangswegen naar hun hotel geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting.

De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1000 graden en bevond zich gisteravond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid ook weer kan veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Marcel ziet vulkaan uitbarsten op La Palma, duizenden mensen geëvacueerd

Wanhopig bezittingen redden

Mensen die wonen op plekken waar de lava naartoe stroomt proberen ondertussen wanhopig om hun bezittingen te redden. In Todoque laden geëmotioneerde mensen meubels, fietsen, matrassen, kleren en andere spullen in voertuigen.

"Het belangrijkste is om documenten mee te nemen waar onze eigendomsrechten in zijn vastgelegd", zei een inwoner tegen zender RTVE. "Daar gaan ze later naar vragen als er hier niets meer overeind staat."

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen door de uitbarsting van de Cumbre Vieja, maar er is wel veel materiële schade. Er zouden zeker 320 gebouwen zijn verwoest. De regionale leider Angel Victor Torres verwacht dat de schade kan oplopen tot 400 miljoen euro. 

Bekijk ook: Luxe villa's bedolven onder lava na vulkaanuitbarsting La Palma

Schitterende villa's en vakantiehuizen op het Spaanse eiland La Palma worden opgeslokt door een stroom lava. Voor het eerst in 50 jaar is vulkaan Cumbre Vieja uitgebarsten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore