Ahmad Massoud

'Afghaanse verzetsleiders zijn gevlucht, lijken VS-steun kwijt te zijn'

22 september 2021 08:31 Aangepast: 22 september 2021 08:38
Ahmad Massoud Beeld © AFP

Minder dan een maand geleden had hij nog gezworen zijn vaderland hoe dan ook te zullen verdedigen, maar Ahmad Massoud, verzetsleider in de Afghaanse Panjshirvallei, zou toch ontsnapt zijn naar buurland Tadzjikistan. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite The Intercept.

Massoud zou enkele dagen later zijn gevolgd door Amrullah Saleh, de voormalige Afghaanse vicepresident en inlichtingenchef.

Beroemde vader

Massoud is de zoon van wijlen Ahmad Shah Massoud, die als leider van de Noordelijke Alliantie tegen de sovjets en later de taliban streed. Kort nadat de taliban op 6 september de Panjshirvallei hadden veroverd, riep Massoud nog op tot een nationale opstand tegen de taliban.

"Waar je ook bent, binnen of buiten, ik roep je op om aan een nationale opstand te beginnen voor waardigheid, vrijheid en voorspoed voor ons land."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit is Ahmad Massoud, boegbeeld van het laatste bolwerk van verzet in Afghanistan

Geen steun meer van VS

De vlucht van de twee belangrijkste Afghaanse verzetsfiguren is in tegenspraak met publieke beweringen dat ze nog steeds in Afghanistan zijn en zich verzetten tegen de taliban. Volgens The Intercept duidt hun vlucht op een opmerkelijke verschuiving: voor het eerst in decennia zouden de Amerikaanse regering en de CIA niet bereid zijn hen te steunen.

Massoud en Saleh zijn op zoek naar militaire hulp van het Westen, maar de regering Biden steunt hen niet en heeft geen indicatie gegeven of zij toekomstige hulp zal bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Strijd om Panjshirvallei ten einde? Taliban claimen verovering, verzet ontkent

Massoud noch Saleh is in het openbaar gezien sinds de taliban Panjshir innamen. Massoud bevindt zich volgens de nieuwssite momenteel in een 'veilig huis' in de Tadzjiekse hoofdstad Dushanbe. Het is onduidelijk waar Saleh verblijft.

Bekijk ook: 'Ik sterf liever door mensensmokkelaars dan door de taliban'

Een Afghaanse vrouw die voor de Amerikanen werkte, doet anoniem haar verhaal. Ze zou geëvacueerd worden, maar dat mislukte en ze bleef achter in het land. Nu wordt haar moeder bedreigd door talibanstrijders. Ze is woedend op Amerika.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore