Ga naar de inhoud
Zware diplomatieke druk

Chinese president Xi belooft 'geen kolencentrales meer te bouwen in het buitenland'

De Chinese president Xi Jinping tijdens zijn toespraak. Beeld © ANP

De Chinese president Xi Jinping heeft beloofd dat China geen kolencentrales meer in het buitenland zal bouwen. "China zal meer steun verlenen aan andere ontwikkelingslanden bij de ontwikkeling van groene en koolstofarme energie", vertelde de president nadat hij diplomatiek zwaar onder druk was gezet.

Xi kondigde de koerswijziging gisteren aan in een toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij gaf geen details maar overweegt bijvoorbeeld om minder kolencentrales in ontwikkelingslanden te financieren.

Klimaatdoelstellingen

De afgelopen tijd is er felle kritiek op het beleid van China, dat wereldwijd in veel landen geld investeert in kolencentrales. Het gebruik van steenkool maakt het moeilijk om de klimaatdoelstellingen te behalen. 

President
Lees ook:
President Xi wil voortaan een 'liever' China zien en meer vrienden maken

"China zal geen nieuwe kolengestookte energieprojecten in het buitenland bouwen", zei Xi in zijn vooraf opgenomen videotoespraak. In de speech benadrukte hij ook dat China vreedzame bedoelingen heeft op het gebied van internationale betrekkingen. 

Zuid-Korea en Japan

De aankondiging van Xi kwam nadat Zuid-Korea en Japan eerder dit jaar soortgelijke beslissingen namen. VN-Secretaris-generaal Antonio Guterres en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry hadden er bij China op aangedrongen dit voorbeeld te volgen.

Jongeren
Lees ook:
Jongeren vanwege klimaatcrisis angstig voor toekomst: 'Ik voel mij machteloos'