Stad in lockdown

Australische stad Melbourne opgeschrikt door zeldzame aardbeving

22 september 2021 01:49 Aangepast: 22 september 2021 03:21
Schade aan gebouwen in het centrum van Melbourne. Beeld © ANP

De Australische stad Melbourne is vandaag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6.0 op de schaal van Richter. Het is een van de zwaarste bevingen ooit die in het gebied gemeten is, die even later werd opgevolgd door een tweede aardbeving. Op beelden is te zien dat er flinke schade is aan gebouwen in het centrum van de stad.

Het epicentrum van de beving was in Manfield, een plaats op zo'n 150 kilometer afstand van Melbourne. De aardbeving vond rond 9.15 uur (lokale tijd) plaats op een diepte van zo'n 10 kilometer en werd even later gevolgd door een tweede aardbeving met een kracht van 4.0 op de schaal van Richter. De beving werd tot in Sydney gevoeld. Er is volgens de autoriteiten geen tsunami-gevaar.

Uitzonderlijk voor Australië

Het is voor het eerst in decennia dat het gebied wordt getroffen door zo'n zware aardbeving. Anders dan het nabijgelegen Nieuw-Zeeland vinden er in Australië nauwelijks aardbevingen plaats.

De laatste zware aardbeving in Victoria, de deelstaat waar Melbourne deel van uitmaakt, was in 1966. Toen vond er een aardbeving met een kracht van 5.7 op de schaal van Richter plaats, meldt The Guardian

Schade 

Het is niet duidelijk of er gewonden zijn. De autoriteiten van Victoria melden dat er brandweerteams onderweg zijn naar getroffen gebieden. In Melbourne staan veel oude gebouwen, het is onduidelijk hoeveel schade deze hebben opgelopen. Op beelden op sociale media is te zien dat er schade is in de stad: 

De aardbeving werd ook gevoeld tijdens een live tv-uitzending van het Australische ontbijtnieuws: 

Melbourne bevindt zich momenteel in lockdown vanwege het coronavirus. Dat leidde de afgelopen dagen tot felle protesten in de stad, omdat inwoners het niet eens zijn met het beleid van de overheid. Ook na de aardbeving gingen de protesten door. De politie arresteerde meerdere mensen vanwege het schenden van de coronamaatregelen: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore