'Echte mijlpaal'

Amerikaanse diplomatenvrouw die Britse tiener doodreed, moet nu toch boeten

21 september 2021 19:37 Aangepast: 21 september 2021 21:40
Harry Dunn. Beeld © ANP

De echtgenote van een Amerikaanse diplomaat die in Groot-Brittannië een tiener doodreed, heeft een schikking getroffen met de ouders van het slachtoffer. Een woordvoerder van de familie bevestigde dit, maar zei niets over de inhoud. De vrouw wordt ook nog strafrechtelijk vervolgd.

Tegen de BBC zei de woordvoerder van de familie dat het resultaat een 'echte mijlpaal' is. "De familie richt nu de aandacht op de strafzaak en het langverwachte gerechtelijk onderzoek naar de dood van Harry", zei hij.

Gevlucht naar VS

De 19-jarige Harry Dunn botste in 2019 met zijn motor frontaal op een auto die aan de verkeerde kant van de weg reed. Achter het stuur zat Anne Sacoolas, de vrouw van een Amerikaanse diplomaat die in Groot-Brittannië was gestationeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw van Amerikaanse diplomaat ontvlucht Groot-Brittannië na dodelijke aanrijding

Omdat ze diplomatieke onschendbaarheid heeft, zou de vrouw niet kunnen worden vervolgd. De Britten wilden opheffing van de immuniteit, maar kregen dat niet voor elkaar.

Doorbraak

De zaak werd lastiger doordat Sacoolas en haar man de benen namen en teruggingen naar de Verenigde Staten. Juist die actie zorgde voor een doorbraak, zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in 2019. Juist doordat de vrouw naar huis was teruggekeerd, zou onschendbaarheid op haar niet langer van toepassing zijn.

De Amerikanen sloten zich bij dat standpunt aan. Maar wat dat in de praktijk betekende, moest nog duidelijk worden. Uiteindelijk is het beide partijen dus gelukt een oplossing te vinden. De getroffen schikking is 'een grote opluchting' voor de familie, zegt een woordvoerder. "De moed en vastberadenheid van de familie om de juridische strijd door te zetten, was ongelooflijk." 

Bekijk ook: 'We kunnen Harry nooit terugkrijgen'

De moeder van Harry deed eerder haar verhaal. Ze begreep er niks van dat de diplomatenvrouw niet vervolgd kon worden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse minister: diplomatenvrouw die tiener doodreed niet onschendbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore