Huilend bij agenten

Raadsels rond zaak Gabby Petito: wat een droomreis leek, eindigde in een tragedie

21 september 2021 13:14 Aangepast: 21 september 2021 15:34
Een screenshot uit het filmpje dat het stel op YouTube plaatste over hun reis. Beeld © YouTube

Er zijn nog altijd veel raadsels rond de vermissingszaak die Amerika - maar ook veel andere landen in de wereld - bezighoudt. Instagrammer Gabby Petito en haar verloofde Brian Laundrie gingen op avontuur: een roadtrip dwars door de VS in een wit busje. Maar het liep slecht af. Dit is wat we nu weten over de zaak.

Een verloofd stel op reis

De zaak gaat over de Amerikanen Gabby Petito (22) en Brian Laundrie (23), die elkaar al kennen van de middelbare school. Ze gingen naar Bayport Blue Point High School in New York. In juli vorig jaar, vroeg Brian Gabby ten huwelijk en sindsdien gingen ze als verloofden door het leven. Reizen was hun gezamenlijke passie, zo wordt duidelijk als je hun Instagram-accounts bekijkt. 

Volgens Amerikaanse media zijn ze gaan samenwonen bij de ouders van Brian in de plaats North Port in Florida.

Afgelopen juni gingen ze op avontuur: een kampeerreis - in een wit busje - naar het westen van de Verenigde Staten, dwars door prachtige natuurparken. Ze deelden hun belevenissen op Instagram en YouTube. Hun reis zou volgens Amerikaanse media vier maanden duren.

Allebei vermist

Gabby plaatste haar laatste foto op 26 augustus. Ze was toen volgens haar familie op weg naar het Grand Teton National Park in Wyoming. Brian plaatste op 13 augustus voor het laatst een foto, maar op 19 augustus is een filmpje van 8 minuten over hun reis nog op YouTube gezet.

Brian keerde op 1 september terug. Alleen. Het vreemde aan de zaak: pas dagen later, op 11 september, gaf de familie Gabby Petito haar als vermist op. Ze vertelden dat ze al lang niets van haar hadden gehoord. Op 27 augustus zou de moeder van Gabby voor het laatst een berichtje hebben ontvangen van haar.

De politie probeerde helderheid te krijgen in de vermissingszaak, maar Brian Laundrie wilde er niet aan meewerken. Hij wilde niet met de politie praten en nam een advocaat in de arm. En opeens bleek hij zelf verdwenen te zijn. Afgelopen vrijdag, 17 september, gaf de familie van Brian aan dat ze hem sinds 14 september niet meer hebben gezien.

De politie is sindsdien met man en macht op zoek naar hem: hij is formeel geen verdachte, maar een 'person of interest' in de vermissingszaak.

Lichaam gevonden

Afgelopen zondag, 19 september, maakte de politie na een lange zoektocht bekend dat er een lichaam is gevonden in een nationaal park in Wyoming. Het lichaam is nog niet geïdentificeerd, maar het 'komt overeen' met de beschrijving van de vermiste Gabby. Haar familie is al gecondoleerd door de FBI. Ook over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Brian en Gabby, vlak nadat hij haar ten huwelijk had gevraagd, in juli 2020. Brian en Gabby, vlak nadat hij haar ten huwelijk had gevraagd, in juli 2020.

Video met huilende Gabby

Wat er allemaal precies gebeurd is, wordt momenteel onderzocht. Maar details die naar buiten zijn gekomen geven een beeld dat hun roadtrip, die er voor de buitenwereld als een droomreis uitzag, niet zo leuk was als het leek.

Op 12 augustus kreeg de politie in het dorpje Moab in Utah een telefoontje over een geweldsincident, waarbij het stel betrokken was.

Op bodycambeelden van agenten, die Amerikaanse media uitzonden, is te zien dat Gabby huilend vertelt dat ze met mentale gezondheidsproblemen worstelt. Ze vertelt ook dat zij en Brian vaak ruzie hebben.

De agenten gaf na gesprekken met de twee het advies om de nacht apart door te brengen. Uiteindelijk deed het stel geen aangifte en hoefde geen van twee mee naar het bureau. Het is niet bekend wat er daarna nog is gebeurd.

Zoektocht gaat verder

Wat er ook gebeurd is, de politie zet groot in om de nog steeds vermiste Brian Laundrie te vinden. Het huis van zijn ouders is als 'crime scene' aangeduid en helemaal doorzocht, in de hoop dat er iets over zijn verblijfplaats duidelijk wordt.

Politie-eenheden krijgen instructie bij de zoektocht naar de vermiste man. Politie-eenheden krijgen instructie bij de zoektocht naar de vermiste man.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore