Après-ski (onder voorwaarden) open

Deze winter skiën in Oostenrijk? Mondkapje en coronabewijs verplicht

20 september 2021 16:28 Aangepast: 20 september 2021 17:06
Wintersporters in een skilift (archieffoto) Beeld © iStock

Oostenrijk voert aanvullende coronamaatregelen in voor het komende skiseizoen. Zo mogen wintersporters alleen de skilift in met een coronabewijs. Ook geldt in de liften straks een mondkapjesplicht. En zoals het er nu uitziet, kan er na het wintersporten ook een biertje gedronken worden: de après-ski gaat (onder voorwaarden) open.

De regering hoopt dat met de aanvullende regels een veilig wintersportseizoen mogelijk is. 

In de liften gelden geen afstandsregels of capaciteitsbeperkingen meer. Dat was afgelopen seizoen nog wel het geval. Met deze versoepeling wil de regering voorkomen dat er lange rijen voor de skiliften ontstaan. 

Daarnaast is besloten dat de après-ski onder voorwaarden dit jaar mag doorgaan. Zo moet een coronabewijs getoond worden om toegang te krijgen tot de après-skibar. 

'3-G-bewijs'

Wintersporters moeten dus regelmatig een coronabewijs laten zien tijdens hun verblijf in Oostenrijk. In het land wordt het coronabewijs het '3-G-bewijs' genoemd, omdat het laat zien of iemand gevaccineerd, getest of genezen is. Vooralsnog gelden antigeen, PCR- en sneltesten voor dit coronabewijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport in 2020: 'Geen hossende après ski, maar rustige pistes en mondkapjes'

De autoriteiten kunnen de maatregelen aanscherpen als het aantal coronapatiënten op de intensive cares toeneemt. Dat heeft vooral gevolgen voor ongevaccineerde wintersporters.

Op dit moment liggen ongeveer 200 coronapatiënten op de Oostenrijkse ic's. Als dit stijgt tot 300, mogen ongevaccineerden geen après-skibars meer in. Bij 400 coronapatiënten moeten ongevaccineerden een negatieve PCR-test hebben om toegang te krijgen tot liften, restaurants en hotels. Sneltesten of antigeentesten worden dan niet meer geaccepteerd.

De coronamaatregelen op een rij

Dit zijn de coronamaatregelen die gelden tijdens het skiseizoen van Oostenrijk:

  • Wintersporters moeten een coronabewijs laten zien om een skilift te mogen gebruiken. Dit wordt gecontroleerd als iemand een skipas koopt. 
  • Berghutten en restaurants zijn alleen toegankelijk bij het laten zien van een coronabewijs. 
  • De après-ski mag plaatsvinden, maar onder voorwaarden zoals het laten zien van een coronabewijs.
  • Iedereen is verplicht om een mondkapje te dragen van FFP2-kwaliteit in gesloten skiliften

Bron: Regering Oostenrijk

Oostenrijk kreeg veel kritiek op de manier waarop werd omgegaan met een uitbraak in een skioord aan het begin van de pandemie. Het virus werd naar verluidt door duizenden mensen vanuit de plaats Ischgl meegenomen naar tientallen landen. Er zijn vijftien rechtszaken aangespannen tegen de landelijke overheid. Het eerste proces ging afgelopen vrijdag van start. Nabestaanden van een man eisen een schadevergoeding van 100.000 euro.

De Vlaamse collega's van VTM gingen vorig jaar langs in het dorp om te kijken hoe het zo uit de hand kon lopen: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore