'Oneerlijk proces'

Held van Hotel Rwanda krijgt 25 jaar cel wegens terreur, dochter uit noodkreet

20 september 2021 16:44 Aangepast: 20 september 2021 17:18
De twintig medeverdachten van Paul Rusesabagina, die zelf weigerde om te verschijnen in de rechtszaal. Beeld © EPA

Paul Rusesabagina, de held van een hotel in Rwanda waarover in 2004 een beroemde film verscheen, is door een rechtbank in zijn thuisland veroordeeld voor 25 jaar celstraf wegens terrorisme. Critici noemen het een 'showproces', zijn dochter blijft strijden voor zijn vrijheid. "Hij is een politieke gevangene."

De 67-jarige Rusesabagina werd door een rechtbank in de hoofdstad Kigali veroordeeld voor het steunen van een rebellengroep die in 2018 negen burgers doodde, meldt persbureau Reuters maandag.

Kritiek op de president

De Hotel Rwanda-held zou vanuit ballingschap in Amerika, waar hij tot vorig jaar woonde, leiding hebben gegeven aan de gewapende rebellengroep FLN. "Ze vielen mensen aan in hun huizen, of zelfs in hun auto's onderweg", zei rechter Beatrice Mukamurenzi. Zij beschouwt FLN als een terroristische organisatie.

Mensenrechtenorganisaties hebben direct kritiek geuit op de uitspraak. "Dit was een showproces, in plaats van een eerlijk gerechtelijk onderzoek", zei Geoffrey Robertson van de Clooney Foundation for Justice tegen de Amerikaanse krant The New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hij was de held van Hotel Rwanda, nu zit hij vast op verdenking van terrorisme

Rusesabagina, een bekend criticus van president Paul Kagame en aanhanger van de oppositie, ontkent vanaf dag één alle aantijgingen en zegt dat hij ontvoerd is. Rusesabagina dacht in augustus 2020 vanuit de Amerikaanse staat Texas naar een evenement in Burundi af te reizen, maar vloog zonder het te beseffen naar Rwanda en werd daar direct opgepakt en achter de tralies gezet.

'Geen eerlijk proces'

Volgens zijn familie hebben de Rwandese autoriteiten sindsdien zijn mensenrechten geschonden. "Dat begon met ontvoering en marteling. Hij is ruim 250 dagen in een isoleercel gestopt", zegt zijn geadopteerde dochter Carine Kanimba in een radio-interview met de BBC. "We wisten vooraf al dat hij geen eerlijk proces zou krijgen. Hij heeft nooit een advocaat toegewezen gekregen, de andere verdachten zijn gedwongen om valse verklaringen af te leggen en er is nooit geloofwaardig bewijs tegen hem gepresenteerd."

Paul Rusesabagina kreeg on 2005 van de Amerikaanse president George W. Bush de Medal of Freedom. Paul Rusesabagina kreeg on 2005 van de Amerikaanse president George W. Bush de Medal of Freedom.

Haar hoop is nu volledig gevestigd op politici in andere landen. "De Verenigde Staten, België en andere landen die in mensenrechten geloven moeten nu ingrijpen en mijn vader bevrijden. Hij is een politieke gevangene, zijn geloofwaardigheid en reputatie zijn kapotgemaakt. De president is de enige rechter in Rwanda."

Heldendaden

Rusesabagina is wereldwijd bekend door zijn heldendaden tijdens de Rwandese genocide van 1994. Ten tijde van de massaslachtingen was hij de manager van het prominente Hotel des Mille Collines in Kigali. In dat hotel gaf Rusesabagina, zelf een Hutu, veilig onderdak aan 1200 Tutsi die de moordende Hutu ontvluchtten. In 2004 kwam er een veelgeprezen film uit over zijn heldendaad, Hotel Rwanda.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore