Voor het eerst sinds 1971

Marcel ziet vulkaan uitbarsten op La Palma, duizenden mensen geëvacueerd

20 september 2021 11:41 Aangepast: 20 september 2021 11:59
Marcel kan vanaf zijn dakterras de vulkaanuitbarsting op La Palma volgen. Beeld © Privéfoto/AFP

Een bulderend geluid, een spektakel van vuur: Marcel Jacobs staat er met zijn neus bovenop. Vanaf zijn dakterras ziet de Nederlander met eigen ogen hoe er voor het eerst sinds 1971 weer een vulkaanuitbarsting is op het Canarische eiland La Palma. Een bijzonder schouwspel, dat niet zonder gevaren is.

Het gaat allemaal om vulkaan Cumbre Vieja, die al een tijd onrustig was. Sinds vorige week waren de eerste aardbevingen te voelen op het toeristische eiland en werd er gewaarschuwd voor een mogelijke uitbarsting. Autoriteiten waren daarom al gestart met het evacueren van duizenden mensen die in nabijgelegen dorpen wonen.

Vulkanoloog: 'Niemand weet hoe lang dit duurt'

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat er weer een vulkaan uitbarst op La Palma. Toch is dat niet zo bijzonder, stelt Pieter Vroon die als vulkanoloog verbonden is aan de Vrije Universiteit. "Dit zijn nou eenmaal de Canarische eilanden, dat is een vulkanisch actief gebied. En soms komt er uit die vulkanen dan magma naar boven, zoals nu. Dat kan eens in de duizend, of tienduizend jaar gebeuren, maar ook ieder jaar. Daar is geen peil op te trekken."

Bij een dergelijke vulkaanuitbarsting zal er een lavastroom de berg afkomen, vertelt Vroon. "Dat is voor mensen relatief ongevaarlijk, omdat je er van weg kunt lopen. Maar als de stroom door een dorp gaat, neemt het wel alles mee wat het tegenkomt. Er kan dus wel heel veel materiele schade ontstaan."

Hoe lang de vulkaan lava zal blijven spuwen, is onduidelijk. "Er is niemand die kan voorspellen hoe lang dit zal duren. De gemiddelde tijd van zo'n uitbarsting is ongeveer zeventig dagen, maar daar zit een hele grote spreiding omheen. Het kan dus ook een paar dagen duren, of een paar jaar. Daar is nu niets over te zeggen."

Niet voor niets, bleek gisteren. Iets na drie uur plaatselijke tijd barstte de vulkaan uit. De autoriteiten hebben daarna de noodtoestand afgekondigd in de plaatsen Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo en Los Llanos de Aridane, waar zo'n 35.000 mensen wonen.

'Heel bijzonder om te zien'

Marcel Jacobs (56) is één van hen, hij woont samen met zijn vrouw al vier jaar op het eiland. Ze hebben een huis in de grootste gemeente van La Palma, Los Llanos, zo'n half uur rijden van de vulkaan. "Toen de vulkaan uitbrak, zagen we echt een spektakel van vuur", vertelt de Nederlander aan RTL Nieuws. "Er zitten twee breuklijnen in de vulkaan, waar acht vulkaanmonden in zitten. Dat betekent dat het vuur op verschillende plekken de grond uitkomt. Heel bijzonder om dat te zien."

Marcel Jacobs Marcel Jacobs

Marcel noemt de uitbarsting dus bijzonder, maar het is ook spannend, zegt hij. Niet voor hem, maar wel voor al die mensen die dichtbij de vulkaan wonen. "Er schijnt een brede lavastroom van zo'n tweehonderd meter naar beneden te komen vandaag. Ik sta in contact met meerdere mensen die zich ernstig zorgen maken over hun bezittingen, mogelijk raken ze alles kwijt wat ze hebben. Zo hebben vrienden van ons een huis op de plek waar de lavastroom langs gaat komen. Zij zijn in veiligheid, maar hebben geen idee of ze hun huis ooit nog terugzien."

De vulkaan vanaf het terras van Marcel:

Marcel hoopt in ieder geval dat de schade op het gehele eiland mee zal vallen. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor het toerisme dat hieronder zal lijden. "Sommige wegen naar grote hotels zijn nu onbereikbaar. Het kan natuurlijk weken of maanden duren voordat die wegen weer begaanbaar zijn. Het toerisme aan deze kant van het eiland zal dan ook een flinke klap krijgen door de uitbarsting, en we hadden het hier al zwaar na corona."

Bekijk ook: Lava spuwt metershoog de lucht in, dorpen niet veilig

Het is de eerste keer in 50 jaar tijd dat er een vulkaan op het eiland uitbarst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore