Ga naar de inhoud
Vulkaanuitbarsting

Lava stroomt dorpen binnen op La Palma, duizenden evacuaties

Beeld © AFP

De lavastroom als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het Spaanse Canarische eiland La Palma heeft de eerste huizen bereikt. Dat is op beelden te zien. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. 

De Cumbre Vieja-vulkaan barstte gisteren rond 15.15 uur (lokale tijd) uit. Al voor de uitbarsting waren de autoriteiten begonnen met het evacueren van vee en van kwetsbare inwoners.

10.000 mensen

Inmiddels hebben zo'n 5000 inwoners van het gebied van Alcalá en El Paraíso hun huizen verlaten. De autoriteiten houden er rekening mee dat in totaal 10.000 mensen geëvacueerd moeten worden, schrijft El Pais.

Noodtoestand

De autoriteiten hebben de noodtoestand afgekondigd in de plaatsen Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo en Los Llanos de Aridane. Daar wonen ongeveer 35.000 mensen.

"De lava beweegt naar de kust en de schade zal aanzienlijk zijn", zegt de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, vannacht.

Volgens vulkaanonderzoekers stroomt de lava uit twee spleten, 200 meter uit elkaar, en vervolgens door acht monden naar buiten.

De vulkaanuitbarsting heeft ook voor kleine bosbranden gezorgd. 

Nederlanders

Op het eiland bevinden zich momenteel zeker tweehonderd Nederlanders, maar zij zijn volgens reisorganisatie TUI niet in gevaar. "We nemen actie waar nodig om de veiligheid van onze gasten zeker te stellen", aldus een woordvoerder.