Geen gewonden

Grote brand in vluchtelingenkamp op Grieks eiland Samos

20 september 2021 05:08 Aangepast: 20 september 2021 05:16
Mensen die nog in het kamp aanwezig waren kijken naar het vuur. Beeld © ANP

In het vluchtelingenkamp Vathy op het Griekse eiland Samos is gisteravond een grote brand uitgebroken. Over de oorzaak is nog niets bekend. Er lijkt volgens de autoriteiten niemand gewond te zijn geraakt omdat 'het vuur woedde in een verlaten gedeelte van het kamp'.

In het kamp, dat later deze maand gesloten zou worden, is vaker brand geweest. Zo werden vorig jaar september verschillende mannen aangehouden op verdenking van brandstichting.

Nieuws opvangcentrum

In Vathy verblijven nog zo'n driehonderd mensen die in afwachting zijn om overgeplaatst te worden naar een nieuw opvangkamp op het eiland. Dit vluchtelingenkamp, dat is afgesloten met prikkeldraad, werd dit weekend in gebruik genomen.

Volgens de Griekse regering zijn de leefomstandigheden in het kamp een stuk beter dan in de oude kampen, die vaak overvol waren en waar mensen onder slechte omstandigheden leefden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekse premier zegt sorry: 'Aanpak natuurbranden niet goed genoeg'

Poorten gesloten

Om toegang tot het nieuwe kamp te krijgen, moet een pasje met een chip worden gebruikt. In de avonden en nachten blijven de poorten helemaal gesloten. Mensenrechtenorganisaties, waaronder de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, vinden dat de beperkingen op de toegang veel te streng zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore