Deal onderzeeërs

'Liefde voor Frankrijk is onuitroeibaar' zegt Britse premier over diplomatieke rel

20 september 2021 03:00 Aangepast: 20 september 2021 08:06
Deze onderzeeërs hebben de relatie tussen Frankrijk en Australië flink onder spanning gezet. Beeld © ANP

De Britse premier Boris Johnson noemt de liefde van zijn land voor Frankrijk 'onuitroeibaar', de Amerikaanse president Joe Biden heeft een telefoongesprek aangekondigd met de Franse president Emmanuel Macron. Toch is en blijft Frankrijk boos: een ontmoeting met de Britse defensiemister zou zijn afgezegd.

De relatie tussen Frankrijk en Australië is de afgelopen dagen flink verzuurd geraakt toen duidelijk werd dat een deal ter waarde van 30 miljard voor Franse onderzeeërs niet doorgaat.

De reden? Australië heeft een veiligheidspact gesloten met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en koopt daarom Amerikaanse onderzeeërs.

Dolk in de rug

Frankrijk reageerde woest. Het land riep de ambassadeurs in de Verenigde Staten en Australië terug voor overleg, een zwaar diplomatiek middel.

Een 'boze en bittere' Franse minister sprak van een dolk in de rug. "Dit eenzijdige, plotse en onvoorziene besluit doet erg denken aan wat meneer Trump zou doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk haalt ambassadeurs terug uit VS en Australië

De Britse premier Boris Johnson zei gisteren, toen hij onderweg naar New York was, dat de liefde van zijn land voor Frankrijk 'onuitroeibaar' is.

Ook benadrukte hij tegen de aanwezige verslaggevers het 'immense belang' dat Groot-Brittannië hecht aan de relatie met Frankrijk.

'Australisch belang'

De Australische premier Scott Morrison gaf dit weekend ook een persconferentie over de situatie, schrijft de BBC. Daarin bood hij zijn excuses aan voor de gang van zaken, maar zei hij 'het belang van Australië altijd voorop te zullen stellen'.

De deal, die Australië in 2016 met Frankrijk sloot, baarde hem zorgen, vertelde hij.

Biden wil Macron bellen

De Amerikaanse president Joe Biden zou de kwestie ook proberen te sussen. Hij wil in de komende dagen met de Franse president Emmanuel Macron bellen, melden bronnen aan The Washington Post.

De twee hebben in de afgelopen dagen niet met elkaar gesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veiligheidspact VS, Australië en VK oogst kritiek van China

Intussen lijkt Frankrijk nog niet klaar om een einde te maken aan de diplomatieke rel. Een bron meldde gisteravond aan persbureau AFP dat een ontmoeting tussen de Franse en Britse defensieministers deze week niet door zal gaan.

Het Britse ministerie van Defensie zei dat bericht te kunnen bevestigen noch ontkennen.

Afspraak met Zwitserland

Ook zegde Frankrijk gisteren, volgens Zwitserse media, een ontmoeting tussen Macron en de president van Zwitserland af. De Fransen zijn ook boos op Zwitserland omdat het besloten heeft Amerikaanse, en geen Franse, straaljagers aan te schaffen.

Frankrijk ontkende dat die afspraak is afgezegd, maar Zwitserland bevestigde de annulering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore