Stembusfraude

Kremlin viert feest: partij van Poetin lijkt verkiezingen te winnen

20 september 2021 02:13 Aangepast: 20 september 2021 06:46
Een stembureau in Rusland, waar drie dagen lang verkiezingen werden gehouden. Beeld © ANP

In het Kremlin wordt feestgevierd: 'Verenigd Rusland', de partij van Vladimir Poetin, gaat aan kop bij de parlementsverkiezingen. Nu een derde van de stemmen is geteld, komt de partij uit op zo'n 45 procent van de zetels. Het regime wint de verkiezingen vermoedelijk vanwege stembusfraude, schijnoppositie en dubbelgangers.

Een exitpoll van United Russia, waar de BBC over schrijft, meldt ook dat de partij van Poetin waarschijnlijk meer dan 45 procent van de stemmen krijgt. Enkele uren nadat de stembussen gisteravond gesloten werden, riep de partij van Poetin de winst al uit.

Niet betrouwbaar

De afgelopen drie dagen werden er in Rusland verkiezingen gehouden. Weinig mensen hebben er vertrouwen in dat die betrouwbaar zijn: in dit artikel legden we vorige week uit hoe de oppositie met dubbelgangers de pas af wordt gesneden. Ook staat Verenigd Rusland erom bekend stembusfraude toe te passen.

Op staatstelevisie werden gisteravond beelden uitgezonden vanuit Moskou, waar een groep juichende Poetin-supporters stond. Een hoge ambtenaar van de partij van de president sprak daar van een 'eerlijke en rechtvaardige' verkiezingswinst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schijnoppositie en dubbelgangers: zo vervalst Vladimir Poetin de verkiezingen

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, publiceerden dit weekend een rapport waarin zij spraken van duizenden onregelmatigheden verspreid over het land. Zo brachten mensen bijvoorbeeld meer dan één keer een stem uit.

Klachten over misstanden

Ook de Centrale Verkiezingscommissie van Rusland zei honderden klachten over misstanden te hebben ontvangen. Volgens de commissie was er echter geen sprake van serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden.

Bij de vorige verkiezingen in 2016 kreeg de partij van Poetin 54 procent van de stemmen. De pro-Kremlinpartij verloor de afgelopen tijd aan populariteit, onder meer door de verslechterde leefomstandigheden van veel Russen.

Ongekend hoge opkomst

Een van de tekenen aan de wand dat er stembusfraude is gepleegd, is de ongekend hoge opkomst. In deze video legt correspondent Eva Hartog uit hoe dat zit:

De Russische deelrepubliek Dagestan heeft doorgaans bij verkiezingen een opkomst die ver boven het landelijk gemiddelde ligt. En van al die stemmen gaat ook nog eens het overgrote merendeel naar de partij van president Poetin.

Aleksej Navalny

De Communistische Partij, de op een na grootste partij in het Russische parlement, kan met een derde van de stembiljetten geteld rekenen op zo'n 22 procent van de stemmen. Daarmee is de partij, die wordt gesteund door de belangrijke oppositieleider Aleksej Navalny, opnieuw de tweede partij van Rusland.

Ongeveer 100 miljoen Russen konden de afgelopen drie dagen naar de stembus om een nieuw lagerhuis te kiezen. Daarnaast werden regionale en lokale besturen gekozen.

Poetin in quarantaine

De laatste stemlokalen werden gisteravond rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. Aan het begin van de avond lag het landelijke opkomstpercentage rond de 45 procent.

President Poetin was zelf niet aanwezig bij de feestelijkheden in het Kremlin gisteravond, hij zit in quarantaine na contact met meerdere mensen die besmet bleken met het coronavirus. 

Bekijk ook - Poetin-vijand, corruptiebestrijder en nationalist: dit is Aleksej Navalny

Hij wordt vervolgd en vergiftigd en krijgt tienduizenden mensen op de been: Aleksej Navalny, de oppositieleider van Rusland. Hier vertellen we waarom Poetin bang voor hem is, waar Navalny's zwakke plek zit en waarom hij zijn leven op het spel zet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore