Taliban

Vrouwelijke ambtenaren Kabul 'moeten thuisblijven, tenzij werk niet door man kan worden gedaan'

19 september 2021 19:53
Afghaanse vrouwen houden een stilteprotest voor het recht van meisjes op onderwijs. Beeld © Anadolu Agency

De nieuwe burgemeester van de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft vrouwelijke ambtenaren opgeroepen thuis te blijven, tenzij hun werk niet door een man kan worden uitgevoerd.

De Britse omroep BBC citeert burgemeester Hamdullah Noman, die zei dat de taliban 'het noodzakelijk vinden dat vrouwen een tijdje niet werken'. Alleen als hun werk niet gedaan kan worden door mannen, bijvoorbeeld omdat ze toiletten schoonmaken waar mannen niet mogen komen, kunnen vrouwen wel blijven werken.

Duizend vrouwen

Na de machtsovername door de taliban vorige maand werden vrouwen al opgeroepen om thuis te blijven totdat de veiligheidssituatie in Afghanistan is verbeterd. Van de 3000 ambtenaren die in dienst zijn van de lokale Afghaanse overheid, is ongeveer een derde vrouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afghaanse vrouwen delen massaal foto's in kleurrijke kleding: 'Boerka is niet onze cultuur'

Toen de taliban in de jaren negentig aan de macht waren in Afghanistan, mochten vrouwen ook niet werken. Daarnaast mochten meisjes toen niet naar school. Nu mogen meisjes wel basisonderwijs volgen, maar op middelbare scholen zijn alleen jongens welkom.

Vrouwenrechten

Na de nieuwe machtsovername zeiden de taliban nog dat vrouwenrechten in stand zouden worden gehouden, maar onder bepaalde voorwaarden die passen binnen de islam. In het land geldt de sharia, het islamitische gewoonterecht. Het Afghaanse ministerie voor Vrouwenzaken werd gisteren gesloten en vervangen door een nieuw ministerie 'voor de bevordering van deugd'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vrouwenrechten? Die zien de taliban als westers product'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore