Evacuatie

Vulkaanuitbarsting op Canarisch eiland La Palma

19 september 2021 18:18 Aangepast: 19 september 2021 22:40
Beeld © ANP

Op het Canarische eiland La Palma is de vulkaan Cumbre Vieja uitgebarsten. Het is de eerste uitbarsting op het vulkanische eiland sinds 1971.

De gemeente heeft alle eilandbewoners opgeroepen voorzichtig te zijn en zeker niet het gebied rond de vulkaan op te zoeken. Via reisbureau TUI zijn er ongeveer tweehonderd Nederlanders op het eiland, maar zij zijn niet in gevaar, aldus een woordvoerster van de reisorganisatie zondagavond.

De beelden van de uitbarsting en de lavastromen zijn spectaculair:

Op het Canarische eiland La Palma rommelt het al de hele week met aardschokken en -schokjes. Naar nu blijkt, waren dat de voortekenen van een heftige vulkaanuitbarsting.

De vulkaan was al een tijd onrustig en er werd ook gewaarschuwd voor deze uitbarsting. De autoriteiten waren eerder al gestart met het evacueren van ouderen en zieken. Ook boerderijdieren waren al weggehaald.

Evacuatie

Inwoners van de nabijgelegen dorpen worden nu geëvacueerd. Het gaat om enkele duizenden mensen. Zij hadden de afgelopen dagen al te horen gekregen daar rekening mee te houden. Het gaat 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dertig Nederlandse scholieren varen in de buurt van een uitgebarsten vulkaan

De laatste uitbarsting op La Palma was in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguia meer dan drie weken lang lava spuwde nadat er een scheur in het zuiden van het eiland was verschenen. Destijds kwam een ​​man om het leven toen hij foto's nam in de buurt van de lavastromen.

Ook nu is er sprake van lavastromen. Dat heeft al geleid tot geblokkeerde wegen op het 83.000 inwoners tellende eiland, maar vooralsnog niet tot doden of gewonden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore