10 doden

Sorry is niet genoeg: nabestaanden droneaanval Kabul eisen compensatie

18 september 2021 22:48 Aangepast: 18 september 2021 22:56
Emal Ahmadi, één van de nabestaanden, bij een autowrak dat na de aanval overbleef. Beeld © AP

De nabestaanden van de slachtoffers van de Amerikaanse droneaanval op een vermeend IS-doel in de Afghaanse hoofdstad Kabul eisen compensatie. Ook willen ze dat er een persoonlijk excuus komt.

Ezmarai Ahmadi was door de Amerikaanse inlichtingendiensten ten onrechte geïdentificeerd als een militant van Islamitische Staat. Op 29 augustus werd zijn witte Toyota acht uur lang gevolgd, omdat het Pentagon vermoedde dat er een IS-bom in de auto zat.

Vervolgens werd de auto gebombardeerd. Tien mensen uit dezelfde Afghaanse familie, onder wie zeven kinderen, kwamen bij de aanval om het leven.

'Fout gemaakt'

De Amerikaanse legerchef Frank McKenzie erkende gisteren dat er een fout was gemaakt, nadat The New York Times vraagtekens had gezet bij de gebeurtenissen. McKenzie en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin boden hun excuses aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse aanval Kabul op vermoedelijke zelfmoordterroristen

De nabestaanden van de familie vinden dit niet voldoende. De broer van een van de dodelijke slachtoffers, die ook meerdere neefjes en nichtjes verloor bij de aanval, zei tegen het Franse persbureau AFP dat de VS nog geen direct contact hebben gezocht met de familie.

'Oppakken en berechten'

"Ze moeten compensatie bieden", aldus Farshad Haidari tegen het persbureau. Ook roept hij de VS op om degenen die verantwoordelijk zijn 'op te pakken en te berechten'.

Generaal McKenzie heeft gezegd dat de VS onderzoeken hoe zij de getroffen families kunnen compenseren voor de geleden schade.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore