'Veilige vakantie'

Bondskanselier: Oostenrijkse wintersportplaatsen zijn coronaproof

18 september 2021 11:39 Aangepast: 18 september 2021 11:47
Het Oostenrijkse Ischgl voor de coronacrisis. Beeld © EPA

Het wintersportseizoen in Oostenrijk zal wat corona betreft veilig verlopen. Die belofte doet bondskanselier Sebastian Kurz.

Bij alle hotels en restaurants moeten bezoekers een bewijs laten zien, waaruit blijkt dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. En als het aantal besmettingen weer oploopt, worden de regels aangescherpt. Dan mogen alleen nog gevaccineerde wintersporters naar de après-ski, kondigde Kurz aan.

Voormalige brandhaard

Volgens de bondskanselier is 70 procent van de Oostenrijkers boven de 12 jaar ingeënt tegen corona en geldt dat ook voor het merendeel van de toeristen. "Wat dat aangaat staat niets een veilige vakantie in Oostenrijk in de weg", zegt hij in een interview met de kranten van de Duitse mediagroep Funke.

De ook bij Nederlanders populaire ski- en feestbestemming Ischgl in Tirol was vorig jaar maart een brandhaard van de verspreiding van het coronavirus in Europa. Vakantiegangers vertrokken massaal en namen het virus mee naar hun eigen land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Harde conclusies over coronabrandhaard Ischgl: fout na fout gemaakt

Rechtszaak

Gisteren begon in Oostenrijk een rechtszaak over de gang van zaken in Ischgl. De autoriteiten wordt verweten dat ze niet adequaat hebben opgetreden. De nabestaanden van een overleden coronapatiënt eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de landelijke overheid.

De zaak is de voorbode van een veel grotere zaak die de Oostenrijkse consumentenorganisatie VSV wil aangespannen namens 6000 mensen uit 45 landen, die destijds op wintersport waren in Ischgl. Onder hen zijn bijna 800 Nederlanders, zoals de 47-jarige Jorrit Weerman, die doodziek werd na zijn skivakantie.

"Ik heb toen echt moeten vluchten uit Sankt Anton. Die vrijdag dat alles op slot ging, het leek wel een war zone. Mensen renden met koffers over straat. Ski’s werden gewoon bij de verhuur naar binnen gegooid. Wij wisten met taxi’s het gebied te ontvluchten, en zijn via München terug naar Amsterdam gevlogen. Na drie of vier dagen werd ik ziek", vertelt Weerman aan RTL Nieuws. Lees er hier meer over:

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Weduwe eist ton smartengeld in eerste rechtszaak coronabrandhaard Ischgl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore