78-jarige Amerikaan

Miljonair schuldig bevonden aan moord na verspreking tijdens tv-opnames

18 september 2021 10:14 Aangepast: 18 september 2021 11:00
Robert Durst. Beeld © ANP

De 78-jarige Amerikaanse miljonair Robert Durst is door een jury in Californië schuldig bevonden aan de moord op een vriendin van hem in 2000. Een HBO-documentaire uit 2015 wierp nieuw licht op de zaak. Volgens de aanklagers heeft Durst, afkomstig uit een steenrijke vastgoeddynastie, nog twee andere moorden op zijn geweten.

De jury achtte het bewezen dat Durst zijn goede vriendin Susan Berman in 2000 door het hoofd schoot. Dat zou hij hebben gedaan om te voorkomen dat Berman een getuigenis zou afleggen over de verdwijning van zijn eerste vrouw, Kathleen McCormack. De miljonair is verdachte in die vermissingszaak, maar werd nooit vervolgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

15 jaar cel voor man na 'slaapwandelmoord' op vriendin

In 2015 werd Durst opgepakt op verdenking van de moord op Berman. Slechts uren daarna werd de laatste aflevering uitgezonden in de HBO-documentaire over hem, "The Jinx: The Life And Deaths Of Robert Durst." Tijdens de opnames daarvan versprak Durst zich over de moorden, toen hij dacht dat er geen microfoons aanstonden.

In de aflevering hoor je Durst in zichzelf mompelen: "Wat ik in vredesnaam gedaan heb? Ik heb ze allemaal vermoord natuurlijk."

Belang documentaire

De aanklagers onderstreepten vrijdag in de rechtbank het belang van de documentaire voor de vervolging van Durst. "Als zij die interviews niet hadden afgenomen, zouden we niet zijn waar we zijn", zei de hoofdaanklager. Ook een brief van de Amerikaan en een audio-opname van een vriend van hem werden gebruikt als bewijsmateriaal.

De aanklager en de verdediging luisteren aandachtig naar het vonnis dat wordt voorgelezen. Robert Durst werd schuldig bevonden aan moord op een oude vriendin Susan Berman. De aanklager en de verdediging luisteren aandachtig naar het vonnis dat wordt voorgelezen. Robert Durst werd schuldig bevonden aan moord op een oude vriendin Susan Berman.

Volgens de aanklagers heeft Durst in 2001 een derde moord gepleegd, toen hij onderdook in Texas. Hij zou zijn buurman om het leven hebben gebracht toen die hem herkende en zijn lichaam daarna in stukken hebben gehakt. Durst zei dat het om zelfverdediging ging en werd uiteindelijk vrijgesproken in die zaak.

Op 18 oktober hoort de 78-jarige zijn straf voor de moord op Berman. Verwacht wordt dat Durst levenslang krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een van de dodelijkste Amerikaanse seriemoordenaars overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore